Guvernul mexican va pune în joc la o loterie organizată o casă din care a fugit lordul drogurilor Joaquin Guzman în 2014, cunoscut sub numele de „El Chapo”, care ispășește o condamnare pe viață într-o închisoare din Statele Unite, potrivit AFP.

Joaquin El Chapo GuzmanFoto: Captura YouTube

Casa, situată în Culiacan, capitala statului Sinaloa (nord-est), este estimată la 3,6 milioane de pesos (184.000 de dolari), potrivit site-ului Loteriei Naționale.

Face parte dintr-un set de premii puse în joc pe 15 septembrie de guvern pentru un total de 12,5 milioane de dolari.

Pe 16 februarie 2014, El Chapo a fugit printr-un tunel subteran din clădire. A fost arestat șase ani mai târziu în statul Sinaloa și trimis la o închisoare de înaltă securitate din care a scăpat.

În 2016, a fost arestat din nou și extrădat în anul următor în Statele Unite, unde a fost condamnat în iulie 2019 la New York la închisoare pe viață.

El își ispășește pedeapsa într-o închisoare de înaltă securitate din Colorado. A fost considerat ani de zile cel mai puternic traficant de droguri din lume.

Guvernul președintelui de stânga Andres Manuel Lopez Obrador încercase anterior să-i scoată la licitație casa și alte bunuri confiscate și rezultate din crima organizată, dar fără succes.

Lopez Obrador a declarat apoi că banii colectați vor fi cheltuiți pentru educație și sănătate.

De asemenea, guvernul va pune în joc o casă din cartierul luxos din Pedregal, în sudul orașului Mexic, care era deținută de Amado Carrillo, fostul lider al cartelului Juarez.