Diplomaţia britanică a prezentat scuze publice luni pentru că a interzis recrutarea de persoane homosexuale până în 1991, o abordare "greşită" care a privat Regatul Unit de unele "dintre cele mai mari talente" ale sale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

La 30 de ani după ridicarea acestei interdicţii, în iulie 1991, Philip Barton, subsecretar de stat permanent în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi şeful Serviciului Diplomatic, a prezentat scuze.

"Vreau să prezint scuze publice pentru această interdicţie şi pentru impactul pe care ea l-a avut asupra personalului nostru LGBT şi apropiaţilor săi, aici, în Marea Britanie, şi în străinătate", a spus Philip Barton într-un mesaj către angajaţii corpului diplomatic.

Relaţiile între persoane de acelaşi sex au fost dezincriminate în 1967 în Marea Britanie. Însă interdicţia de a recruta persoane LGBT a fost luată de teama că ele sunt mai vulnerabile la şantaj decât heterosexualii.

Această temere a fost alimentată de mai multe scandaluri de spionaj, precum cel care l-a vizat pe John Vassall, un angajat gay al Ambasadei Marii Britanii la Moscova căruia i s-a întins o capcană de către sovietici.

Aceştia l-au şantajat şi l-au constrâns să transmită secrete către KGB. Arestat în 1962, el a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

"Interdicţia a fost introdusă deoarece exista percepţia că persoanele LGBT sunt mai expuse la şantaj decât heterosexualii şi, prin urmare, ele reprezintă un risc pentru securitate", a declarat Barton.

"Din cauza acestei viziuni greşite, au fost întrerupte, scurtate sau oprite cariere înainte chiar de a fi putut începe. Iar serviciul diplomatic a fost privat, fără niciun dubiu, de unele dintre cele mai mari talente din Regatul Unit", şi-a exprimat el regretul.

Ministrul de Externe, Dominic Raab, şi-a exprimat "recunoştinţa" pentru "diplomaţii LGBT britanici, foşti şi actuali, care reprezintă atât de strălucit ţara noastră şi promovează valorile noastre în lume".

Aceste scuze publice survin cu o zi înaintea unei conferinţe a Coaliţiei Interguvernamentale pentru Egalitatea de Drepturi (ERC), co-organizată de Regatul Unit marţi şi miercuri.

În februarie, şeful serviciilor secrete britanice, Richard Moore, a prezentat de asemenea scuze publice pentru tratamentul discriminatoriu aplicat persoanelor homosexuale, care au fost de asemenea excluse din MI6 până în 1991.