Armata canadiană oferă o susţinere aeriană timp de două săptămâni provinciei canadiene Columbia Britanică, unde peste 180 de incendii continuau să facă ravagii, după un val de căldură fără precedent, relatează AFP și CBC, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Forţele canadiene „vor furniza o susţinere aeriană în regiunile afectate de incendii de pădure până la 19 iulie”, a anunţat într-un mesaj postat duminică pe Twitter ministrul canadian al securitații, Bill Blair, precizând că Guvernul federal a aprobat o cerere de asistentă a provinciei în lupta împotriva unor „incendii de pădure devastatoare”.

Aproximativ 184 de incendii, unele provocate de trăsnet, erau active duminică în Columbia Britanică, dintre care 41 au izbucnit cu două zile mai înainte, potrivit unei situaţii a serviciilor de luptă împotriva incendiilor din provincie.

Aproximativ 20 de ordine de evacuare sau de alertă de evacuare - care-i îndeamnă pe locuitori să fie pregătiţi în vederea unei evacuări rapide - erau în vigoare în provincie.

Armata urmează „să asigure transportul aerian al personalului, furnitorulor şi echipamentului către acestea şi în afara zonelor afectate de incendii în Columbia Britanică” şi va ajuta la „susţinerea unei evacuări într-o situaţie de urgenţă, dacă este necesar”, a precizat într-un comunicat Securitatea Publică.

Ministrul canadian al Apărării Harjit Sajjan a anunţat vineri înfiinţarea unui centru de operaţiuni la Edmonton, în provincia vecină Alberta, unde până la 350 de militari urmează să ofere o susţinere logistică în lupta împotriva incendiilor.

Cel puţin două persoane au murit într-un incendiu în localitatea Lytton, devastată de flăcări, acestea fiind primele victime cunoscute ale incendiilor de pădure.

Anchetatori au putut să se ducă la faţa locului, autoritățile anunțând sâmbătă seara că au fost găsite rămăşiţele a două persoane şi că constatările la faţa locului păreau să confirme declaraţiile unui membru al familiei acestora.

Un locuitor din Lytton, Jeff Chapman, declara postului CBC că a asistat nepunticios, la moartea părinţilor săi după ce un stâlp electric a căzut peste locul în care se adăposteau.

Localitatea Lytton - care a devenit simbolul crizei în curs după ce a bătut un record istoric de caniculă în Canada cu 49,6 grade Celsius - a fost distrusă în proporţie de 90% de incendiu.

Pe același subiect: