Preşedintele partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care este şi vicepremier pe probleme de securitate naţională, a fost ales preşedinte al formaţiunii conservatoare la congresul desfăşurat sâmbătă la Varşovia, relatează EFE și Agerpres.

Jaroslaw Kaczynski si Mateusz MorawieckiFoto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

Kaczynski, care a fost candidat unic, a declarat în discursul de acceptare a funcţiei că acesta va fi ultimul său mandat în fruntea partidului şi că, deşi se aştepta „la acest succes”, nu se aştepta „să aibă atât de puţini oponenţi în nişte vremuri atât de dificile”.

Liderul conservator, care conduce PiS din ianuarie 2003, a fost ales de cei aproape 1.500 de delegaţi din întreaga ţară care au venit la congresul naţional, unde s-a mai decis reformarea statutelor partidului pentru a înlocui funcţia de şef al Comitetului Executiv cu cea de secretar general.

„Mulţumesc tuturor, îi mulţumesc lui Dumnezeu în momente în care PiS se confruntă cu provocări uriaşe şi cu oportunităţi pentru Polonia”, a declarat Kaczynski, al cărui partid guvernează Polonia cu majoritate absolută din 2015.

La congres - programat pentru toamna anului trecut, dar amânat din cauza pandemiei - a fost ales şi un nou preşedinte al Consiliului Politic, un nou auditor naţional şi un nou preşedinte al Tribunalului Disciplinar.

Congresul continuă şi duminică, când vor fi aleşi cei patru vicepreşedinţi ai partidului, iar unul dintre aceştia va fi, cel mai probabil, actualul şef al guvernului, Mateusz Morawiecki.