​Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat vineri susţinerea pentru o reformă a justiţiei militare ce prevede crearea unor posturi de procurori specializaţi, independenţi faţă de lanţul de comandă, responsabili cu anchetarea şi urmărirea penală a autorilor violenţelor sexuale comise în armată, informează AFP și Agerpres.

Soldati americaniFoto: Wikipedia

Aceasta este una din principalele recomandări ale unei comisii independente, înfiinţate de şeful Pentagonului, Lloyd Austin, pentru ca aceste infracţiuni să fie pedepsite mai eficient.

Lloyd Austin a declarat recent că va colabora cu Congresul pentru a modifica Codul Justiţiei Militare, eliminând din lanţul de comandă militar prerogativele referitoare la urmăririle penale pentru agresiune sexuală, violenţă domestică şi agresiuni asupra minorilor.

Această propunere "este un pas în direcţia corectă, care s-a lăsat destul aşteptat", a spus Biden într-o declaraţie, pentru a "clarifica faptul că aceste infracţiuni nu vor fi minimalizate sau nu vor fi luate în considerare".

Aceşti procurori specializaţi, care vor exista în fiecare ramură a armatei, vor înlocui comandanţii care sunt în prezent responsabili de anchetarea şi eventuala urmărire penală a subordonaţilor lor, un sistem ce poate genera conflicte de interese.

"20.000 de soldaţi sunt agresaţi sexual în fiecare an, mai puţin de 8.000 raportează aceste atacuri şi, din rândul acestora, mai puţin de 5.000 solicită o anchetă şi doar o mică parte ajung în justiţia militară", a reamintit vineri preşedinta comisiei independente, Lynn Rosenthal, în timpul unui briefing de presă.

Potrivit comisiei, justiţia militară americană "nu este bine înzestrată pentru a face faţă infracţiunilor sensibile, cum ar fi agresiunile sexuale şi violenţa în familie".