Alexander Lukașenko a anunțat vineri dezmembrarea în Belarus a „celulelor teroriste inactive” legate, potrivit acestuia, de Occident, acuzându-i că ar fi vrut să pregătească o lovitură de stat, informează AFP.

Alexandr LukasenkoFoto: Alexander Astafyev / TASS / Profimedia

"Celulele teroriste ascunse au fost dezmembrate astăzi", a spus Lukașenko, citat de serviciul său de presă.

„Obiectivul acestor celule”, legate de Germania, Ucraina, Statele Unite, Polonia și Lituania, a fost „răsturnarea regimului prin violență”, a spus el.

Belarusul îşi suspendă participarea la Parteneriatul Estic al UE

Belarusul a anunţat luni că îşi suspendă participarea la Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, menit să contribuie la apropierea între forul european şi foste republici sovietice, decizia Minskului fiind un protest contra sancţiunilor adoptate de UE după interceptarea unui avion de linie european de către autorităţile belaruse, transmit agențiile AFP şi Reuters.

„Nu ne putem îndeplini obligaţiile din acest acord în contextul sancţiunilor şi restricţiilor impuse de UE”, a indicat Ministerul de Externe belarus într-un comunicat.

Preşedintele Consiliului European denunţă decizia Minskului: „Belarus a făcut un nou pas înapoi”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a denunţat decizia Belarusului de a-şi suspenda participarea la Parteneriatul Estic, iniţiativa menită să întărească legăturile între Uniunea Europeană şi ţările vecine foste republici sovietice, după adoptarea de sancţiuni europene în urma deturnării spre Minsk a unui avion de linie.

„Belarus a făcut un nou pas înapoi astăzi, suspendând participarea sa la Parteneriatul Estic. Această decizie va duce la o nouă escaladare a tensiunilor şi va avea un impact negativ evident asupra poporului belarus”, a scris Charles Michel, luni, pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres.

Sancțiunile UE

După aproape un an de la începutul crizei politice din Belarus, declanșată în vara lui 2020, Uniunea Europeană (UE) aplică pentru prima dată sancțiuni sectoriale. Sunt vizate sectoare importante ale economiei beloruse. Datorită interdependenței puternice dintre politica centralizată și sectoarele principale ale economiei aflate în controlul statului, sancțiunile europene sunt menite să vulnerabilizeze situația lui Alexandr Lukașenko. Scopul final este de a produce breșe în anturajul, încă loial, al lui Lukașenko, pentru a forța autoritățile beloruse să facă cedări.

La 21 iunie, Consiliul UE a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 78 de persoane din Belarus şi a opt entităţi. Această decizie a fost luată având în vedere escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus şi actele violente de represiune îndreptate împotriva societăţii civile, a opoziţiei democratice şi a jurnaliştilor.

În plus, noua rundă de măsuri restrictive a vizat şapte persoane şi o entitate care au fost desemnate în legătură cu aterizarea forţată şi ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, în Belarus, la 23 mai 2021, fapt care a pus în pericol siguranţa aviaţiei, şi cu reţinerea de către autorităţile belaruse a jurnalistului Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega. Printre cei vizaţi se numără, de asemenea, mai multe personalităţi importante din mediul de afaceri care sprijină regimul Lukaşenko şi beneficiază de pe urma acestuia.

Măsurile restrictive ale UE privind Belarusul se aplică în prezent unui număr total de 166 de persoane şi 15 entităţi. Cei desemnaţi fac obiectul îngheţării activelor, iar cetăţenilor şi întreprinderilor din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziţia persoanelor şi entităţilor incluse pe listă. Totodată, persoanelor fizice li se aplică o interdicţie de călătorie, care le împiedică să intre pe teritoriul UE sau să îl tranziteze.