Economia SUA a creat mai multe locuri de muncă decât se aștepta în iunie, „un pas istoric înainte”, a spus Joe Biden, chiar dacă piața muncii este departe de a se fi recuperat din pandemie, iar șomajul lovește în continuare puternic muncitorii (+5.9%), comunitățile de culoare și hispanice, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: youtube.com

„Economia noastră face progrese istorice, ieșind din cea mai gravă criză din ultimii o sută de ani”, ceea ce este „o consecință directă” a politicii de renaștere a Casei Albe, a asigurat președintele democrat într-o conferință de presă.

"Este clar că suntem pe drumul cel bun", a adăugat el, salutând prognozele FMI de creștere pentru 2021 care au fost revizuite la un +7%, ”cel mai rapid ritm dintr-o generație”.

În total, au fost create 850.000 de locuri de muncă față de cele 680.000 așteptate de analiști, a anunțat vineri departamentul de muncă.

Este mai bine decât în ​​mai (559.000), dar lipsesc încă 6,8 milioane de locuri de muncă în comparație cu februarie 2020, chiar înainte de începerea pandemiei din Statele Unite, care a scufundat cea mai mare economie a lumii în recesiune ca și restul globului.

Muncitorii de culoare și hispanicii, cei mai afectați de șomaj

În plus, rata șomajului a crescut la 5,9% (+0,1 puncte) luna trecută, cu numărul de șomeri nemodificat (9,5 milioane).

Populația de culoare și hispanicii sunt în continuare cei mai afectați, cu o rată a șomajului de 9,2%, respectiv 7,4%, față de 5,2% pentru albi și 5,8% pentru asiatici.

„Aceste date au scăzut semnificativ față de maximele din aprilie 2020, dar rămân cu mult peste nivelurile lor pre-pandemie”, a menționat ministerul într-o declarație, reamintind că, în februarie 2020, rata șomajului era de 3,5% - cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani - iar 5,7 milioane de oameni au rămas fără muncă.