Statui ale reginelor Victoria și Elisabeta a II-a au fost dărâmate în Canada pe măsură ce furia se intensifică din cauza descoperirii a sute de schelete ale unor copii indigeni înhumați în morminte nemarcate la foste școli catolice, relatează Reuters și The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

O mulțime a scandat „nicio mândrie în genocid” în fața legislativului din Winnipeg, capitala Manitoba, înainte de a dărâma statuia reginei Victoria.

Incidentul a avut loc joi, de Ziua Canadei, ocazie cu care în mod tradițional au loc celebrări în întreaga țară. Însă anul acesta numeroase orașe au anulat festivitățile din cauza scandalului cauzat de descoperirea mormintelor copiilor indigeni.

Premierul Justin Trudeau a declarat că anul acesta ziua va fi una pentru „reflectat”.

Aproape 1.000 de morminte nemarcate au fost găsite la foste școli rezidențiale pentru indigeni din Columbia Britanică și Saskatchewan, acestea fiind preponderent conduse de Biserica Catolică și finanțate de guvernul canadian.

Timp de 165 de ani aceste școli au luat cu forța copiii indigeni din cadrul familiilor lor, aceștia fiind adesea supuși unor abuzuri sexuale și înfometării ca parte a ceea ce Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a descris în 2015 ca fiind „un genocid cultural”.

Ultima astfel de școală a fost închisă în 1996.

Statuia reginei Victoria a fost stropită cu vopsea roșie înainte de a fi smulsă de pe piedestal joi. O statuie din apropiere a reginei Elisabeta a II-a a fost de asemenea dărâmată.

Regina Elisabeta este în mod formal șeful de stat al țării în timp ce regina Victoria a domnit între 1837 și 1901 când Canada făcea parte din Imperiul Britanic.

Proteste de solidaritate cu comunitatea indigenă au avut loc joi și în Toronto, centrul financiar al Canadei, în timp ce un marș denumit #CancelCanadaDay s-a încolonat pe străzile capitalei Ottawa, atrăgând mii de persoane.

Manifestații și priveghiuri au avut loc și în alte părți ale țării, numeroși participanți purtând portocaliu, culoare ce a devenit un simbol al mișcării.

REFERINȚĂ: