Poliția greacă a anunțat joi arestarea numărului doi neo-nazist Zorii Aurii, Christos Pappas, aflat pe fugă de când a fost condamnat la peste 13 ani de închisoare în octombrie, relatează AFP.

Miting antifascism GreciaFoto: Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia Images

Aproximativ cincizeci de membri ai Zorii Aurii au fost de atunci condamnați după un proces maraton de cinci ani și jumătate la Atena. Aceștia au fost urmăriți penal pentru formarea unei organizații criminale, crimă și deținere ilegală de arme.

Christos Pappas, în vârstă de 59 de ani, a fost arestat dintr-o casă din cartierul Zografou din capitala Greciei - unde poliția crede că a fost cazat de o femeie, care a fost de asemenea arestată - a declarat o sursă din cadrul poliției pentru AFP.

Bărbatul, considerat unul dintre principalii ideologi ai partidului Zorii Aurii, va fi prezentat vineri unui procuror, potrivit unui comunicat al poliției.

Acest fost proprietar al unui magazin de mobilă, al cărui tată a fost general l-a ajutat pe Georgios Papadopoulos să instaureze o dictatură în 1967 în Grecia, este un admirator al lui Benito Mussolini, fondatorul regimului fascist din Italia.

Christos Pappas a fost ultimul dintre șefii Zorilor Aurii care scăpase de justiție, după ce europarlamentarul grec Ioannis Lagos, condamnat la 13 ani și opt luni de închisoare pentru „conducerea unei organizații criminale”, a fost extrădat pe 15 mai din Belgia în Grecia.

Christos Pappas a reușit, de asemenea, să evite arestarea în 2013 după ce liderii Zorii Aurii l-au ucis rapperul antifascist Pavlos Fyssas, crima care a provocat prăbușirea acestei organizații neo-naziste.

Procesul partidului, care a început în 2015, a fost descris ca unul dintre cele mai semnificative din istoria politică greacă.

Citește și:

Parlamentul European a ridicat imunitatea unui eurodeputat grec, condamnat la el în țară la aproape 14 ani de închisoare