Comisia Europeană a lansat Fondul european de apărare ce va avea un buget de opt miliarde de euro în perioada 2021-2027, relatează AFP și News.ro.

Soldati germaniFoto: Flickr

„Pentru prima oară, UE investeşte o parte a bugetului său în Apărare”, şi-a exprimat satisfacţia comisarul european însărcinat cu piaţa unică Thierry Breton, al cărui portofoliu include Apărarea.

Fondul este dotat cu 7,95 miliarde de euro pe o perioadă de opt ani, dintr-un buget european de 1.074 miliarde de dolari.

Dotarea fondului a făcut obiectul unor negocieri intense, după ce mai multe ţări şi-au exprimat rezerva faţă de finanţarea acestuia.

„Fondul European al Apărării este o contribuţie absolut esenţială la o mai mare suveranitate europeană”, apreciază Thierry Breton, care consideră că UE este necesar „să devină treptat un actor al securităţii la nivel mondial”.

Fondul este menit să finanţeze proiecte de cooperare în Apărării și inovaţiei tehnologice din acest domeniu şi se adresează atât marilor grupuri, cât şi întreprinderilor mici şi start-up-urilor.

El poate fi folosit în finanţarea unor proiecte la care pot participa și întreprinderi din afara UE „în condiţii foarte stricte, menite să garanteze faptul că securitatea şi interesele europenilor sunt bine apărate”, a anunţat comisarul.

Citește și: