Statele Unite nu le vor mai cere americanilor care depun cereri de eliberare a pașapoartelor sau a unor documente consulare să efectueze un consult medical dacă sexul pe care îl aleg nu se potrivește cu cel de pe alte documente de identitate, relatează Bloomberg.

Pasapoarte americaneFoto: Thomas Baker / Alamy / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut de către Departamentul de stat în contextul în care administrația Biden vrea să elimine barierele birocratice pentru extinderea opțiunilor legate de alegerea genului pe documente personale cheie, potrivit secretarului Antony Blinken.

„Departamentul a început să se deplaseze înspre adăugarea unor opțiuni de gen pentru persoanele non-binare, intersex sau cu gen non-conform care depun cerere pentru eliberarea pașaportului” sau a unor documente consulare privind nașterea, a afirmat Blinken.

„Procesul de adăugare a unei opțiuni de gen (...) acestor documente este complex din punct de vedere tehnologic și va necesita actualizări extinse ale sistemelor”, a adăugat secretarul de stat american.

Mutarea, anunțată la sfârșitul lunii „Pride” care celebrează comunitatea LGBT, vine după ce președintele Joe Biden a numit un delegat special pentru probleme LGBT și a semnat o lege prin care desemnează fostul club de noapte Pulse din Orlando ca fiind un memorial național pentru a comemora atacul armat din 2016 care a ucis 49 de persoane.

„Facem de asemenea progrese dar știu că încă avem un drum lung de străbătut și multă muncă de făcut”, a declarat Biden săptămâna trecută.

„Trebuie să protejăm progresele făcute și să combatem atacurile crude și odioase pe care le vedem acum pentru a asigura ca toată lumea să se bucure de promisiunea deplină a egalității și demnității și protecției”, a mai afirmat președintele Joe Biden.

De asemenea acesta a cerut Senatului să treacă Legea Egalității care ar interzice discriminarea pe baza orientării sexuale sau a identității de gen.

Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului american, a adoptat legea în luna februarie însă aceasta s-a lovit de opoziția senatorilor republicani care afirmă că proiectul încalcă libertatea de conștiință a persoanelor religioase.

Legea Egalității ar modifica legislația federală civilă pentru a extinde protecția oferită împotriva discriminării la locul de muncă, în spațiile publice și în cadrul programelor guvernamentale.

Citește și: