China nu va mai accepta predici de superioritate morală și nici să fie umilită sau intimidată de către puterile străine, iar oricine va încerca să facă acest lucru se va lovi de un zid puternic făcut de 1,4 miliarde de oameni, a avertizat președintele chinez Xi Jinping, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea partidului comunist. Într-un discurs susținut în Piața Tiananmen din Beijing, în fața unei mulțimi de 70.000 de oameni, ​Xi Jinping a susținut că renaşterea Chinei este un ''proces istoric ireversibil''.

Xi JinpingFoto: Sheng Jiapeng / Xinhua News / Profimedia Images

Xi a lăudat partidul comunist pentru că a ridicat China din sărăcie și starea de umilință și s-a angajat să sporeasă armata și influența țării în lume. Stând la Poarta Păcii, cu portretul lui Mao Zedong deasupra, Xi a spus că epoca în care China putea fi umilită s-a încheiat definitiv, relatează The Guardian.

”Poporul chinez s-a ridicat. Timpul în care poporul chinez putea fi călcat în picioare, când suferea şi era oprimat nu se mai întoarce niciodată!'', a subliniat preşedintele chinez în faţa unei imense mulţimi adunate în Piaţa Tiananmen, în centrul capitalei Beijing.

După referiri la Războaiele Opiului, la colonialismul occidental şi invazia japoneză, Xi Jinping a salutat rolul Partidului Comunist Chinez în ceea ce priveşte creşterea nivelului de trai şi restabilirea mândriei naţionale.

"PCC şi poporul chinez declară solemn lumii: poporul chinez s-a ridicat'', a spus preşedintele Xi Jinping, salutând ieşirea a sute de milioane de chinezi din sărăcie extremă în decurs de câteva decenii.

"Marea renaştere a naţiunii chineze a intrat într-un proces istoric ireversibil", a menţionat el, transmiţând un semnal către Washington, care descrie în mod constant Beijingul ca un rival politic şi economic.

Fondat de un grup de militanţi în iulie 1921 la Shanghai, PCC conduce fără îndoială a doua putere mondială şi intenţionează să continue să se impună pe scena internaţională, notează AFP citată de Agerpres.