Imagini cu angajați italieni ai unui penitenciar care lovesc deținuții cu bastoane și pumnii, în urma unui protest legat de Covid anul trecut, au șocat Italia miercuri și au stârnit indignarea ministrului de Justiție, relatează AFP.

detinut la pamant lovit de politisti in inchisoarea din ItaliaFoto: Captura video

Bătaia datează din 6 aprilie 2020 în închisoarea Santa Maria Capua Vetere, la nord de Napoli.

Imaginile camerelor de securitate au fost difuzate miercuri de către cotidianul Domani, suscitând dezaprobarea din partea unei părți a clasei politice, dar și mesaje de susținere pentru supraveghetori.

Ministrul Justiției, Marta Cartabia, a declarat că este o „infracțiune și un ultraj la adresa demnității deținuților și a uniformei pe care fiecare femeie și bărbat din personalul închisorii trebuie să o poarte cu onoare” și a cerut o anchetă completă a ceea ce sa întâmplat.

Procuratura a deschis o anchetă anul trecut după depunerea unor plângeri care denunță violențele unora dintre ofițerii din penitenciar a doua zi după o mișcare de protest provocată de anunțarea unui caz pozitiv de Covid-19 în rândul deținuților.

Cincizeci și doi de angajați ai penitenciarului au fost arestați sau au fost sesizați în legătură cu demararea unor proceduri legale în această săptămână, sub suspiciunea de tortură, violență și abuz de putere. Ancheta vizează mai mult de 110 persoane în total.

Printre aceștia, șeful poliției închisorii, doi comisari și trei inspectori. Directorul regional al administrației penitenciare a fost suspendat.

În videoclipul de puțin peste șase minute, din imagini compilate ale camerelor de supraveghere amplasate pe coridoarele și scările unității, putem vedea zeci de gardieni, mulți dintre ei echipați cu căști și scuturi, atacă brutal deținuții.

Aceștia din urmă încearcă să se protejeze traversând printre gardieni, primind lovituri în cap, cu mâinile, picioare sau bastoane. Unii se târăsc, evident în durere.

Un deținut într-un scaun cu rotile este lovit pe spate și cel puțin trei bărbați sunt bătuți la pământ.

Liderul Partidului Democrat (centru-stânga), Enrico Letta, a descris aceste fapte drept „intolerabile” și a cerut ministrului Justiției să se explice Parlamentului.

Pe de altă parte, extrema dreaptă și-a exprimat solidaritatea față de supraveghetori și a criticat cotidianul Domani pentru că a publicat fotografiile unora dintre învinuiți.

Matteo Salvini, șeful La Liga, a declarat pentru radioul CRC că intenționează să meargă joi într-o vizită la închisoare.