Curtea Supremă din Pennsylvania a anulat miercuri condamnarea lui Bill Cosby pentru agresiune sexuală și a ordonat eliberarea imediată a actorului din închisoare, după ce a hotărât că un acord încheiat anterior cu un fost procuror ar fi trebuit să îl protejeze de a fi acuzat, relatează Reuters.

Bill CosbyFoto: Google

Decizia Curții Supreme din Pennsylvania a venit după ce Cosby a executat mai mult de doi ani dintr-o posibilă pedeapsă de trei până la 10 ani într-o închisoare de stat în urma condamnării sale din 2018.

Bill Cosby a fost pionierul comedianților de culoare la televiziunea americană, un comedian iubit, întruchiparea tatălui ideal, înainte de a deveni un proscris acuzat de zeci de femei de agresiune sexuală, scrie AFP.

Curtea Supremă din Pennsylvania i-a anulat miercuri sentința de închisoare pentru consum de droguri și abuzuri asupra unei tinere în 2004.

Această decizie i-a permis, la 83 de ani, să-și recapete libertatea. Dar se bazează pe probleme procedurale și nu va șterge pata lăsată de procesul său.

În cele trei săptămâni de audieri din 2018, el a apărut obosit în fața juriului, evitând cu atenție să vorbească cu șase acuzatori, inclusiv cu unul pentru care faptele denunțate nu au fost prescrise.

O imagine care contrastează cu cea a actorului subțire, cu o carismă naturală și o voce stâncoasă, capabilă să facă un public să râdă cu o sprânceană ridicată.

Născut în 1937 în Philadelphia, William Henry Cosby Jr a întruchipat mai întâi o ascensiune socială exemplară.

Fiul unei servitoare și al unui bucătar din marină, a fost primul actor de culoare care a jucat un rol principal într-un serial de succes, „I Spy”. Interpretarea sa i-a adus, între 1966 și 1968, trei premii Emmy pentru cel mai bun prim rol dramatic, văzut vreodată, în mijlocul mișcării pentru drepturile civile.

Bill Cosby, imaginea unui tată ideal

Înainte de televiziune, Bill Cosby începuse să-și pună amprenta asupra culturii americane în cinematografe. „Spectacolele sale individuale” au marcat mai multe generații de comedieni, prin abilitatea sa de a-și duce publicul în lumea sa, folosind în același timp un limbaj lipsit de orice vulgaritate.

Trecând prin cinema cu roluri în „Bob și Carole și Ted și Alice” în 1969, „Uptown Saturday Night” cu Sidney Poitier în 1974 ...), cunoaște consacrarea pe micul ecran cu „Cosby Show” "(1984-1992).

Acest serial despre o familie burgheză, unită în jurul figurii patriarhale a lui Cliff Huxtable, a devenit unul dintre cele mai mari succese din istoria televiziunii, chiar și dincolo de granițele Statelor Unite.

Creatorul serialului, actor principal, Bill Cosby a excelat în pielea acestui respectat ginecolog, amestecând seriozitate și ușurință.

„Probabil că nu l-am fi avut” pe Barack Obama la Casa Albă „dacă nu ar fi fost Cosby Show”, a declarat în 2013 Oprah Winfrey. „Pentru că ”Cosby Show” a introdus în America un nou mod de a vedea oamenii de culoare și cultura lor”.

„Demascat” de zeci de femei

Cu imaginea sa de tată ideal care, pe ecran, a susținut valorile familiei și a îndemnat tinerii de culoare să rămână la școală, Bill Cosby a obținut statutul de model în comunitatea afro-americană.

Căderea lui a fost cu atât mai impresionantă. În 2005, Andrea Constand, o jucătoare de baschet a facultății, a depus o plângere împotriva sa, dar un procuror local a decis să nu deschidă un proces și cazul s-a încheiat cu o soluționare civilă.

Cazul a fost redeschis în 2014 și un nou procuror l-a acuzat pe actor un an mai târziu.

În acest proces, aproximativ șaizeci de femei au renunțat la tăcere pentru a denunța agresiunile sexuale, chiar și violurile, care datează din anii 1970 și 1980. Majoritatea l-au acuzat că le-a drogat sau le-a făcut să bea pentru a le face vulnerabile.

De atunci a pierdut multe titluri onorifice și aproape tot sprijinul său media, precum cel al cântăreței Jill Scott sau al actriței Whoopi Goldberg. Steaua sa de pe Hollywood Boulevard a fost chiar vandalizată în 2014.

Soția sa Camille, cu care a avut cinci copii - dintre care unul, Ennis, a fost împușcat în 1997 - continuă să-l apere.

„Timp de decenii”, Bill Cosby „s-a ascuns în spatele unui personaj, dr. Cliff Huxtable”, a declarat procurorul districtului Montogmery Kevin Steele după condamnarea din 2018. „Mulți oameni credeau că asta era. În cele din urmă a fost expus".

Condamnarea sa a fost văzută la scară largă ca un moment de referință în mișcarea #MeToo

Cosby a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a lui Andrea Constand în casa sa în 2004 după ce a drogat-o cu pastile neidentificate.

Astfel, instanța a constatat că un procuror de stat, Bruce Castor, a încheiat un acord cu avocații lui Cosby în 2005 pentru a nu fi aduse acuzații penale.

Drept urmare, Cosby nu a putut evita să depună mărturie în cadrul unui proces civil pe care Constand l-a intentat împotriva sa, întrucât inculpații pot refuza să depună mărturie doar atunci când se confruntă cu urmărirea penală.

Declarația sa, pe care un judecător a desigilat-o în 2015, a făcut ca în cele din urmă un nou procuror, Kevin Steele, să îl pună sub acuzare pe Cosby anul respectiv, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de prescripție.

Curtea a constatat că acuzarea respectivă încălca promisiunea anterioară a lui Castor de a nu-l acuza pe Cosby.

”Astfel, decizia ulterioară a procurorului de a-l urmări penal pe Cosby a încălcat drepturile unui proces echitabil pentru Cosby”, a scris judecătorul David Wecht.

”Există o singură măsură corectă. El trebuie eliberat din funcție și orice urmărire ulterioară privind aceste acuzații specifice trebuie să fie interzisă".