Curtea Supremă din Pennsylvania a anulat miercuri condamnarea lui Bill Cosby pentru agresiune sexuală și a ordonat eliberarea imediată a actorului din închisoare, după ce a hotărât că un acord încheiat anterior cu un fost procuror ar fi trebuit să îl protejeze de a fi acuzat, relatează Reuters.

Bill CosbyFoto: Captura YouTube

Decizia Curții Supreme din Pennsylvania a venit după ce Cosby a executat mai mult de doi ani dintr-o posibilă pedeapsă de trei până la 10 ani într-o închisoare de stat în urma condamnării sale din 2018.

Actorul de comedie în vârstă de 83 de ani a fost cunoscut mai ales pentru rolul său de soț și tată iubitor în serialul de comedie din 1980 „The Cosby Show”, ce i-a adus porecla „America’s Dad”.

Dar reputația sa a fost spulberată după ce zeci de femei l-au acuzat de agresiune sexuală.

Condamnarea sa a fost văzută la scară largă ca un moment de referință în mișcarea #MeToo care a lansat o serie de acuzații împotriva bărbaților puternici de la Hollywood și nu numai.

El ar putea fi eliberat miercuri dintr-un penitenciar din Shippack, Pennsylvania.

Cosby a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a lui Andrea Constand, angajată a Universității Temple, în casa sa în 2004, după ce a drogat-o cu pastile neidentificate.

Astfel, instanța a constatat că un procuror de stat, Bruce Castor, a încheiat un acord cu avocații lui Cosby în 2005 pentru a nu fi aduse acuzații penale.

Drept urmare, Cosby nu a putut evita să depună mărturie în cadrul unui proces civil pe care Constand l-a intentat împotriva sa, întrucât inculpații pot refuza să depună mărturie doar atunci când se confruntă cu urmărirea penală.

Declarația sa, pe care un judecător a desigilat-o în 2015, a făcut ca în cele din urmă un nou procuror, Kevin Steele, să îl pună sub acuzare pe Cosby anul respectiv, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de prescripție.

Curtea a constatat că acuzarea respectivă încălca promisiunea anterioară a lui Castor de a nu-l acuza pe Cosby.

”Astfel, decizia ulterioară a procurorului de a-l urmări penal pe Cosby a încălcat drepturile unui proces echitabil pentru Cosby”, a scris judecătorul David Wecht.

”Există o singură măsură corectă. El trebuie eliberat din funcție și orice urmărire ulterioară privind aceste acuzații specifice trebuie să fie interzisă".