Guvernul britanic anunţă miercuri un acord cu Uniunea Europeană în ”războiul cârnaţilor”, cu privire la o amânare de trei luni - până la sfârşitul lui septembrie - a implementării unor măsuri post-Brexit privind Irlanda de Nord, relatează AFP.

BrexitFoto: maxpixel.net

Acest acord permite Regatului Unit să continue să trimită în provincia britanică carne congelată - inclusiv cârnaţi englezeşti -, ceea ce ar fi urmat să fie interzis începând de la 1 iulie.

”Suntem încântaţi că am ajuns la o prelungire rezonabilă cu privire la carnea congelată trimisă din Marea Britanie către Irlanda de Nord”, a anunţat într-un comunicat ministrul britanic însărcinat cu Brexitul David Frost.

Comisia Europeană (CE) aprobă astfel o cerere a lui Boris Johnson, însă pentru ultima oară, avertizează Bruxellesul şi cu condiţia ca guvernul britanic să implementeze controale eficiente.

”Irlanda de Nord merită stabilitate şi soluţii perene”, declară un oficial de la Bruxelles.

Tensiunile între Londra şi Bruxelles scad, astfel, însă europenii sunt nemulţumiţi din cauza întârzierii implementării unor controale convenite prin ”Protocolul nord-irlandez”.

Astfel, ”războiul cârnaţilor” nu va avea loc.

O normă europeană prevede interzicerea importului cărnii crude pe piaţa unică, mai puţin dacă este congelată la -18 grade Celsius, din ţări terţe.

Această normă urma să intre în vigoare în Irlanda de Nord, la 30 iunie, iar prelungirea unei perioade de graţie evită ca această sursă de conflict să ia amploare.

Supermarketurile din Irlanda de Nord urmează să le ofere clienţilor lor preparate din carne şi carne tocată, cu condiţia ca aceste produse să fie comercializate numai în Irlanda de Nord, ambalate şi etichetate în acest sens. (sursa:news.ro)