Guvernul britanic anunţă marţi că se aşteaptă la un acord ”rapid” cu Bruxellesul asupra unei prelungiri a unui moratoriu al controalelor anumitor produse alimentare în comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord, care expiră miercuri, relatează News.ro.

Irlanda de NordFoto: Google Maps

„Ne aşteptăm la un acord rapid asupra unei prelungiri a moratoriului controalelor cărnii procesate în termeni accetabili pentru Regatul Unit”, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al guvernului condus de Boris Johnson.

Guvernul britanic a cerut la 18 iunie Uniunii Europene o prelungire a acestui moratoriu cu trei luni, până la 30 septembrie.

Vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu Brexitul, Maros Sefcovic, s-a declarat luni încrezător în găsirea unei soluţii.

Bruxellesul nu autorizează importul de carne tocată sau preparată din ţări terţe. Regatul Unit a devenit o ţară terţă în ianuarie, când a ieşit din UE.

Însă, în virtutea Protocolului nord-irlandez, încheiat de Bruxelles cu Londra după Brexit, Irlanda de Nord face parte în continuare din piaţa unică europeană, o măsură menită să evite reimpunerea unei frontiere fizice între Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică.

Acest Protocol nord-irlandez prevede controale vamale asupra anumitor mărfuri care intră din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Premierul britanic Boris Johnson a prelungit în mod unilateral până la 30 iunie o perioadă de graţie, cu scopul de a evita, susţine el, o penurie în supermarketurile nord-irlandeze şi tensiuni intercomunitare în provincie. UE denunţă o încălcare a acordurilor Brexitului.