Omul de afaceri Marian Kočner, deja condamnat la 19 ani de închisoare pentru fals în acte, va fi rejudecat în cazul de asasinare a jurnalistului Ján Kuciak și va fi pus sub acuzare pentru plănuirea uciderii a trei procurori slovaci proeminenți, relatează Euractiv.

Omul de afaceri slovac Marian KocnerFoto: Matej Kalina / News and Media / Profimedia Images

Printre țintele sale s-ar fi numărat și Daniel Lipšic, pe atunci avocat și în prezent procuror special care s-a confruntat cu Kočner în timpul mai multor procese.

Omul de afaceri va fi acuzat de asemenea de ordonarea uciderii lui Maroš Žilinka, actualul procuror general al Slovaciei care în trecut l-a pus sub acuzare pe Kočner pentru fraude cu TVA.

Kočner ar fi vrut de asemenea ca procurorul Peter Šufliarsky să fie ucis și înlocuit cu un magistrat împotriva căruia avea informații compromițătoare, conform rechizitoriului procurorilor.

Planurile au fost deraiate când un intermediar nu a reușit să angajeze un asasin și grupul a fost în cele din urmă arestat pentru uciderea lui Kuciak.

Timp de mai multe luni nu a fost clar dacă procurorii vor reuși să strângă suficiente dovezi pentru a-l pune sub acuzare pe Kočner, presupusul instigator, alături de executanți.

Noile acuzații vin după ce o curte de apel a dispus rejudecarea dosarului de asasinare a jurnalistului Ján Kuciak.

Magistrații slovaci au atacat în apel decizia primei instanțe care l-a găsit pe Kočner nevinovat.

Curtea de apel a afirmat în motivarea deciziei că verdictul din prima instanță este „contrar logicii elementare”.

Pe același subiect: