Președintele chinez Xi Jinping a prezidat luni la Stadionul Național din Beijing, supranumit Cuibul, un spectacol măreț care sărbătorește centenarul Partidului Comunist Chinez și subliniază recuperarea Chinei după criza Covid-19, potrivit AFP.

Presedintele Chinei, Xi JinpingFoto: Xinhua / Profimedia Images

Acest eveniment, care a avut loc în condiții stricte de securitate și nu a fost transmis în direct la televizor, a fost organizat în ajunul primului centenar al Partidului Comunist Chinez care a modelat istoria contemporană a Chinei.

Spectacolul, compus din scene riguros coregrafiate care ilustrează istoria Chinei comuniste, cu evocarea pe marele ecran a principalilor lideri, de la Mao la Xi Jinping, cu acompaniamentul muzical a 100 de trompete fără a uita salutările astronauților chinezi prezenți în spațiu, a omis cu atenție cele mai supărătoare capitole ale acestei povești.

Aceste episoade includ foamete, epurări culturale din epoca Revoluției, represiunea împotriva mișcării de protest studențesc din Piața Tiananmen din Beijing și protestele din Hong Kong.

Artiștii au ridicat triumfător pumnii, au dansat și au oferit o narațiune teatrală cu momente semnificative din istoria Partidului Comunist Chinez, de la fondarea sa într-o casă din Shanghai în 1921 până la Marșul lui Mao.

Spectacolul a acordat un loc special „înfrângerii” Covid-19 în China, interpreții purtând echipament personal de protecție, iar soldații măști.

Xi a prezentat lupta împotriva pandemiei ca o victorie pentru organizația Partidului Comunist și o dovadă a rezistenței chinezilor sub conducerea sa.

Coronavirusul este practic eradicat în China, iar economia se relansează din nou.

Focurile de artificii, de obicei interzise la Beijing, au răsunat în timp ce mii de spectatori s-au adunat în fața stadionului unde a avut loc spectacolul și care a fost construit pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.