După ce timp de două luni de zile numărul cazurilor de Covid-19 a scăzut în Statele Unite, s-a ajuns la o stagnare de la jumătatea lunii iunie, ajungând la un platou din cauza vârfurilor de infecții din zonele cel mai puțin vaccinate ale țării, potrivit datelor publicate luni, informează AFP.

Coronavirus SUAFoto: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia Images

Și acest lucru, într-un moment în care varianta Delta, detectată pentru prima dată în India și extrem de contagioasă, reprezintă în prezent aproximativ 35% din cazuri în țară. Aceasta ar putea înlocui treptat varianta Alpha, care a apărut în Anglia, ca variantă dominantă.

Începând cu 16 iunie, numărul infecțiilor din Statele Unite a fluctuat între 11.000 și 12.000 de cazuri înregistrate în fiecare zi, sau 3,5 cazuri la 100.000 de persoane.

Dar, în detaliu, contrastul dintre regiunile foarte vaccinate și cele mai puțin evidente este evident.

De exemplu, în Missouri - un stat mărginit de râul Mississippi, unde 35% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin - orașul Springfield se confruntă cu un vârf de 36,8 cazuri noi la 100.000, potrivit datelor Covid ActNow.

În schimb, în ​​Vermont - un stat foarte împădurit, la granița cu Canada, unde 71% din populație a primit cel puțin o doză - orașul Burlington a înregistrat doar 0,9 cazuri noi la 100.000.

Puțin peste 54% din populația SUA, sau 179 de milioane de oameni, a primit deja cel puțin o doză din unul dintre cele trei vaccinuri autorizate în țară, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.

Cazurile au scăzut brusc în toată țara de la mijlocul lunii aprilie până la începutul lunii iunie, perioadă care a coincis cu debutul primăverii și creșterea activităților în aer liber.

Totuși, căldura sufocantă de vară a adus mai mulți oameni în interior, unde boala se răspândește mai ușor. De asemenea, aerul condiționat face condițiile pentru transmiterea virusului mai favorabile.

Acestea sunt toate surse de îngrijorare pentru persoanele nevaccinate.

Conform datelor oficiale, la două săptămâni după a doua doză, vaccinul Pfizer / BioNTech a fost 88% eficient împotriva formei simptomatice a Covidului cauzată de varianta Delta.

Varianta Delta (indiană) a coronavirusului se poate transmite după un contact ”înfricoșător de scurt”, de doar câteva secunde, cu o persoană bolnavă de Covid-19, potrivit experților citați de Guardian.

Potrivit unei investigații făcute în Australia, după analizarea imaginilor înregistrate de camere de supraveghere, varianta Delta a Sars-Cov-2 s-a transmis de la o persoană infectată la una sănătoasă în doar 5-10 secunde într-un mall din Sydney, fiind consemnate cel puțin două astfel de cazuri.