Cea mai înaltă curte de apel în materie de contencios administrativ din Franţa a hotărât luni că metoda de capturare a păsărilor cântătoare cu ajutorul cleiului este ilegală, informează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

În august 2020, preşedintele Emmanuel Macron a suspendat practica de capturare a păsărilor prin intermediul cleiului în aşteptarea unei hotărâri a instanţei.

În luna martie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dispus că practica tradiţională în Franţa de capturare a păsărilor cântătoare cu ajutorul cleiului este ilegală şi nu poate fi autorizată de acest stat.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a susţinut că păsările capturate astfel pot fi afectate în mod ireparabil.

Franţa este singura ţară din Uniunea Europeană care permite prinderea păsărilor, practicată în regiuni din sud, prin intermediul cleiului aplicat pe beţe sau crengi, sau cu ajutorul capcanelor şi plaselor, în pofida unei interdicţii în vigoare în UE din 1979.

În baza unui decret din 1989 ce permitea practica prinderii păsărilor prin intermediul cleiului atât timp cât era „selectivă, controlată şi într-o cantitate limitată”, Franţa a îngăduit acest obicei în fiecare an, în pofida protestelor iubitorilor de păsări care l-au catalogat drept barbar.