​Polițiștii din Tampa Bay, Florida, au anunțat că au arestat un bărbat suspectat de comiterea unui viol ce a avut loc în urmă cu 14 ani după ce au folosit o bază de date genealogică pentru a-i găsi ADN-ul, relatează Insider.

Baza de date genealogicaFoto: Ancestry.com

„Victima poate avea acum o oarecare împăcare în viața ei”, a declarat Ruben Delgado, șeful adjunct al poliției din Tampa.

Potrivit poliției, violul a avut loc în 2004 când o studenă a Universității Tampa se întorcea la cămin după ce a fost la un festival popular din oraș.

Victima le-a relatat polițiștilor că era în stare de ebrietate la momentul respectiv când suspectul, Jared Vaughn, s-a oferit să o conducă în camera de cămin unde a apoi a violat-o.

Ofițerii au colectat mostre de ADN din cameră însă nu au găsit nicio compatibilitate la momentul respectiv, cazul rămânând neelucidat mai bine de un deceniu.

În 2020 însă polițiștii au analizat din nou cazul și au început să caute compatibilități în bazele de date genealogice ca GEDmatch și Family Tree, două site-uri populare folosite de persoanele care vor să afle mai mult despre strămoșii lor.

Succes condiționat

Un laborator l-a identificat pe Vaughn, acum în vârstă de 44 de ani, ca posibil suspect și polițiștii s-au deplasat în Virgina de Vest, statul în care bărbatul locuiește în prezent și i-au cerut o mostră de ADN.

Testul efectuat apoi a arătat o compatibilitate de 1 la 700 de miliarde.

„Cazul a durat 14 ani dar este ceva ce era important pentru noi și pentru victimă”, a declarat Delgado, potrivit Fox13.

„Aceasta a fost toată ideea din spatele acestei echipe, de a prelua aceste cazuri care nu au fost elucidate, de a le reenergiza într-un fel”, a adăugat acesta, referindu-se la unitatea de cercetări genealogice creată în premieră în statul Florida în 2018.

Unități similare au fost înființate ulterior și în alte state americane precum California și Utah.

Agentul special Mark Brutnell de la poliția din California i-a îndemnat pe oameni să permită ca datele privind ADN-ul să poate fi accesată de autorități.

„Succesul nostru depinde de informațiile găsite în bazele de date genealogice publice în care participanții - și asta este important - trebuie să opteze pentru ca forțele de ordine să poată verifica compatibilități”, a afirmat acesta.

Citește și: