Bilanţul victimelor surpării unui imobil rezidenţial, Champlain Towers, joi, la Surfside, în apropiere de Miami, a crescut la nouă morţi, anunţă dumincă autorităţile, relatează AFP, potrivit News.ro.

cladire prabusita (bbc)Foto: Hotnews

Un bilanţ anterior anunţa cinci morţi şi 156 de persoane date dipărute.

”Am găsit alte patru corpuri între dărâmături şi rămşiţe umane”, a anunţat într-o conferinţă de presă primarul comitatului Miami-Dade, Daniella Levine Cava.

”Până în prezent, o persoană a murit la spital şi am găsit opt victime la faţa locului. Aşadar, pot confirma azi (duminică) faptul că bilanţul deceselor este nouă”, a precizat ea.

Această catastrofă, care a avut loc la Surfside, în sud-estul Statelor Unite, rămâne deocamdată inexplicabilă. Unul dintre cadavrele găsite în dărâmături a fost identificat ca Stacie Fang, mama unui băiat de 15 ani salvat din dărâmături joi dimineaţă. Dusă la spital, ea nu a supravieţuit, potrivit jurnalului Miami Herald.

Printre dispăruţi, nouă argentinieni, trei uruguayeni şi şase paraguayeni, inclusiv sora Primei Doamne a Paraguayului şi cel puţin patru canadieni, potrivit autorităţilor. Pentru a veni în ajutorul autorităţilor locale, Israelul a anunţat sâmbătă că trimite echipe de experţi şi salvatori. "Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta la salvarea de vieţi, pentru a sprijini comunitatea evreiască şi pe aliaţii noştri americani", a declarat ministrul israelian al apărării, Benny Gantz.

Oraşul Surfside găzduieşte o numeroasă comunitate evreiască, iar rabinii s-au fost mobilizat pentru a oferi sprijin locuitorilor evrei evacuaţi şi familiilor acestora.

Necesitatea explicaţiilor cu privire la cauzele acestui dezastru, care a distrus aproximativ 55 de apartamente, devine de fapt din ce în ce mai urgentă. Un raport privind starea clădirii a observat încă din 2018 "daune structurale majore", precum şi "fisuri" în subsolul clădirii, conform documentelor publicate vineri seară de oraşul Surfside.

"Impermeabilizarea sub marginile piscinei şi calea de acces pentru vehicule (...) şi-a depăşit durata de viaţă şi deci trebuie scoasă complet şi înlocuită", scria în document expertul Frank Morabito. Acesta mai constata "fisuri în grade diferite la coloanele de beton, grinzi şi pereţi", dar nu releva un eventual risc de prăbuşire.

Citește:

Probleme la clădirea surpată în Florida, semnalate într-un raport întocmit în 2019 de către un inginer, dezvăluie NYT