Fostul preşedinte american Donald Trump a organizat sâmbătă în statul Ohio primul său mare miting de campanie de când a părăsit Casa Albă. Nu au lipsit atacurile la adresa succesorului său Joe Biden sau teoria fraudării alegerilor prezidențiale de anul trecut. Nici presa nu a fost scutită de criticile lui Trump, care a evocat din nou ”fake news media”. În același timp, el a făcut campanie împotriva unui republican care a votat pentru demiterea sa. Mii de fani entuziaști au venit în Ohio pentru a aminti Americii că nu a dispărut cultul personalității lui Trump, notează și The Guardian într-un reportaj.

Discursul de ramas bun al lui Donald TrumpFoto: DVIDS

Ovații și aplauze, agenți ai serviciilor secrete, măsuri de siguranță sporite, rulote de unde lumea putea să își cumpere mâncare și răcoritoare, steaguri, pălării și tricouri care îl proclamau pe Trump adevăratul câștigător al alegerilor din 2020 și omul care va trebui să fie învins în 2024. Din difuzoare se auzeau cântecele lui Elton John și Dolly Parton, în timp ce dintr-un avion flutura un banner cu mesajul ”Ohio este fieful lui Trump”. O atmosferă de carnaval, sub sloganul ”Save America!”.

Donald Trump tribunul a regăsit scenele adunărilor electorale. Într-un discurs care a durat nu mai puțin de 94 de minute, fostul preşedinte american a criticat politicile de imigraţie ale administraţiei Biden şi i-a îndemnat pe partizanii lui să-i ajute pe republicani să recâştige majoritatea în Congres Statelor Unite.

Joe Biden ne distruge națiunea

“Joe Biden ne distruge națiunea chiar sub privirile noastre ”, a spus el mulțimii. Blocat pe rețelele sociale, Trump are în continuare la îndemână arma adunărilor electorale. “Fiecare miting al lui Trump este diferit și de fiecare dată este frumos”, comentează una dintre suporterele sale Deborah Wagner, 55 de ani, o funcționară ieșită la pensie care poartă un tricou cu mesajul ”Numărați toate voturile legale!”. Femeia a condus patru ore de la New York până la mitingul care s-a ținut la Wellington, Ohio. “Nu ne dorim decât fericire și dragoste pentru toată lumea. Trump nu se dă bătut”.

În contextul în care Donald Trump a ţinut discursuri la unele evenimente republicane după înfrângerea sa electorală în faţa preşedintelui democrat Joe Biden, acest miting într-un stat pe care l-a câştigat la alegerile prezidenţiale din 2020 marchează o revenire la tipul de mitinguri care au fost esenţiale pentru a-şi păstra sprijinul bazei sale electorale.

Donald Trump şi-a părăsit postul după asaltul mortal asupra Capitolului SUA, la 6 ianuarie, desfăşurat de partizanii săi la scurt timp după un discurs în care a repetat falsele afirmaţii că înfrângerea sa electorală a fost rezultatul unei fraude.

El a supravieţuit celei de-a doua proceduri de punere sub acuzare şi şi-a menţinut o largă influenţă asupra Partidului Republican, lăsând deschisă întrebarea dacă va candida la realegere în 2024.

Vom prelua America

Sâmbătă, în faţa unei mulţimi de mii de susţinători entuziaşti, Donald Trump a scos în evidenţă unele dintre obişnuitele sale nemulţumiri, criticând alegerile americane şi punând un accent deosebit asupra numărului tot mai mare de imigranţi care intră în Statele Unite pe la frontiera sudică.

"Vom prelua Camera, vom prelua Senatul şi vom prelua America, şi vom face asta în curând", a spus el.

Majorităţile foarte reduse ale democraţilor în ambele camere ale Congresului vor fi în joc la alegerile de la jumătatea perioadei din 2022, iar istoria favorizează şansele republicanilor de a câştiga locuri în aceste scrutinuri.

În Ohio, Donald Trump a făcut campanie pentru fostul asistent de la Casa Albă Max Miller, care se prezintă împotriva congresmanului în exerciţiu Anthony Gonzalez, unul dintre cei zece republicani din Cameră care au votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump după asaltul din 6 ianuarie. Donald Trump a promis că va face campanie împotriva acestor zece republicani.

El a susţinut, de asemenea, un opozant al senatoarei Lisa Murkowski, singura dintre cei şapte republicani din Senat care a votat pentru condamnarea sa în timpul procesului său de punere sub acuzare din ianuarie şi care urmează să fie realesă în 2022.

Mitingul de la Wellington, la aproximativ 64 de kilometri sud-vest de Cleveland, a fost prima dintre cele trei apariţii publice planificate de Donald Trump. Acesta va fi urmat de o vizită la frontiera SUA-Mexic cu guvernatorul Texasului, Greg Abbott, la 30 iunie, şi de un miting la Sarasota, Florida, la 3 iulie.

Probleme cu legea

Vineri au apărut noi informații legate de problemele lui Trump cu legea. Avocatul fostului președinte a confirmat că este posibil ca avocatul districtului Manhattan să dispună urmărirea penală în cazul afacerilor Organizației Trump. Șeful financiar și compania sunt în vizorul anchetatorilor.

Mulți observatori au notat însă că multiplele sale probleme cu legea nu l-au împiedicat nici în 2016 să câștige alegerile prezidențiale și este puțin probabil să îi facă pe votanții republicani să renunțe la sprijinul pentru Trump, în cazul în care va candida din nou. (Surse: The Guardian, Reuters, Agerpres)