Armata rusă a lansat vineri manevre militare de mare anvergură în Marea Mediterană cu avioane de luptă capabile să transporte rachete hipersonice, o altă demonstraţie de forţă în plină creştere a tensiunilor ca urmare a unui incident cu un distrugător britanic în Marea Neagră, relatează portalul de informaţii militare 45enord.ca.

Racheta Kalibr trasa de pe o fregata ruseasca din Marea NeagraFoto: Ministerul rus al Apararii

Moscova a declarat că una dintre navele sale de război trăsese focuri de avertisment şi că unul din avioanele sale de luptă aruncase bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender miercuri pentru a-l forţa să părăsească o zonă din apropierea Crimeii pe care Rusia o revendică drept fiind în apele sale teritoriale, potrivit Agerpres.

Marea Britanie a dezminţit această relatare, insistând asupra faptului că nava sa nu a fost ţinta unor tiruri şi a declarat că aceasta naviga în apele ucrainene.

Armata britanică invitase jurnalişti de la BBC şi Daily Mail la bordul distrugătorului HMS Defender pentru această traversare din portul ucrainean Odesa spre Georgia, trecând printr-o zonă din apropierea Crimeii, unde Rusia dispune de o importantă bază navală.

Potrivit relatării Daily Mail, HMS Defender a fost escortat de avioane de vânătoare şi nave ruseşti şi s-au auzit salve „repetate” de tun.

Exerciţiile ruse au început vineri în Mediterana orientală, în timp ce un grup aeronaval britanic se află în regiune. Mai devreme în cursul acestei săptămâni, avioane vânătoare F-35 britanice şi americane de pe portavionul HMS Queen Elizabeth au efectuat misiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Incidentul ruso-britanic constituie o premieră şi intervine cu câteva zile înaintea manevrelor militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie şi 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciţii participă SUA, alte ţări NATO şi Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.

Episodul intervine într-un climat de tensiuni puternice între Rusia şi Regatul Unit, alimentate de o serie de crize diplomatice şi de otrăvirea cu o substanţă considerată armă chimică, în 2018, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal (şi a fiicei sale) în Anglia.