Administrația lui Joe Biden a anunțat vineri că depune o plângere împotriva statului republican Georgia, acuzându-l că și-a reformat legea electorală pentru a restricționa accesul la vot pentru afro-americani, potrivit AFP.

Protestatari Stone Mountain, Georgia Foto: Atlanta Journal-Constitution-TNS - Abaca Press / Profimedia

"Plângerea noastră susține că modificările recente ale legilor electorale din Georgia au fost adoptate cu scopul de a nega sau de a reduce dreptul de vot pentru rezidenții de culoare" din acest stat din sud, a declarat ministrul Justiției Merrick Garland în cadrul ședinței.

Ministrul, care a anunțat acum două săptămâni că dorește să intensifice lupta împotriva obstacolelor din calea dreptului de vot, a declarat că echipa sa „examinează toate legile adoptate” recent și cele aflate în discuție. „Nu vom ezita să acționăm” dacă se constată alte încălcări, a spus el.

Până în acest an, cel puțin 14 reforme electorale au fost adoptate în statele conduse de republicani.

Președintele Joe Biden, care a fost ales cu sprijinul afro-americanilor, a condamnat atacurile „absolut fără precedent” asupra votului minorităților.

Republicanii asigură însă că textele lor vizează lupta împotriva fraudei electorale, amintind astfel de acuzele fostului președinte Donald Trump, care susține împotriva tuturor dovezilor că alegerile prezidențiale din 2020 i-au fost „furate”.

În Georgia, guvernatorul Brian Kemp a semnat în martie o lege care, printre altele, a redus perioada votului prin poștă, o procedură populară pentru afro-americani și a interzis distribuirea de alimente sau apă la cozile de votare.

„Mai multe dintre aceste prevederi au fost adoptate cu un scop discriminatoriu și cu încălcarea legii federale privind dreptul de vot”, adoptată în 1965 după marea mobilizare pentru drepturile civile, a estimat Kristen Clarke, responsabilul acestor subiecte la minister pentru Justiție.

Statul Georgia, care are un trecut segregationist îndelungat, are o mare populație afro-americană care s-a mobilizat pentru Joe Biden în timpul alegerilor prezidențiale din 2020, înclinând balanța către partidul Democrat.