Vaticanul a sancționat doi noi episcopi polonezi pentru acoperirea cazurilor de agresiune sexuală împotriva minorilor de către membrii clerului, a anunțat vineri episcopatul polonez, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceștia sunt episcopul decan al Zielona Gora și Gorzow (sud-vest), episcopul Stefan Regmunt și episcopul emerit de Kalisz (centru), episcopul Stanislaw Napierala, potrivit a două comunicate de presă publicate de serviciul de presă al Conferinței episcopale poloneze.

Ambele texte se referă la „neglijență” în tratarea cazurilor de „agresiune împotriva minorilor comise de preoți” în cele două eparhii respective.

Celor doi episcopi li s-a interzis sărbătorile publice și li se cere să participe la finanțarea unei fundații pentru protecția minorilor în cadrul comunității catolice.

Acesta este încă un episod dintr-un lung șir de acuzații de abuz sexual care zdruncină puternica Biserică Catolică Poloneză.

În mai, alți doi episcopi polonezi au fost sancționați de Vatican din aceleași motive, în timp ce în martie, procuratura poloneză a primit o plângere împotriva cardinalului Stanislaw Dziwisz, foarte apropiat de Ioan Paul al II-lea, și alți trei episcopi pentru acoperirea cazurilor de pedofilie în Biserica.

Anul trecut, Vaticanul a pronunțat sancțiuni împotriva unui cardinal polonez în vârstă de 97 de ani, Henryk Gulbinowicz, care a murit de atunci, în urma unei investigații, a cărei natură nu a fost specificată, dar care, potrivit presei, are legătură cu presupuse relații sexual, și împotriva episcopului Edward Janiak pentru suspiciunea de a acoperi cazurile de infracțiuni cu copii.

La fel, Slawoj Leszek Glodz, Arhiepiscopul Gdanskului cunoscut pentru stilul său de viață luxox a demisionat în urma acuzațiilor de hărțuire a preoților și a lipsei de răspuns la acuzațiile de agresiune sexuală.

Săptămâna trecută, episcopul Glodz a fost ales primar al unui mic sat din Piaski, în nord-estul țării.

Lunea viitoare, Biserica Catolică Poloneză urmează să publice date statistice privind agresiunile sexuale împotriva minorilor în rândul credincioșilor.

Episcopii polonezi au fost chemați în totalitate la Vatican toamna viitoare pentru o vizită urgentă, care ar putea fi legată tocmai de cazuri de acoperire a agresiunilor sexuale, potrivit presei poloneze.