Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat joi seara o lege care ar putea bloca, potrivit experţilor, restituirea proprietăţilor, inclusiv a celor evreieşti confiscate de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un text considerat "imoral" de către Israel, relatează AFP citată de Agerpres.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Legea, care modifică codul administrativ şi care a fost votată joi seara, face posibilă introducerea unor reglementări care blochează nu numai restituirea proprietăţii, ci şi despăgubirile pentru foştii proprietari şi succesorii lor legali după o perioadă de 30 de ani, potrivit experţilor citaţi de cotidianul Gazeta Wyborcza.

"Această lege imorală va afecta grav relaţiile dintre ţările noastre", a scris joi seara pe Twitter ambasada Israelului.

De fapt, "va face imposibilă returnarea proprietăţilor evreieşti sau solicitarea de despăgubiri pentru supravieţuitorii Holocaustului şi descendenţii lor, precum şi pentru comunitatea evreiască pentru care Polonia este patria sa de secole. Este de neînţeles", a afirmat ambasada.

Și Ambasada SUA în Polonia s-a declarat recent "profund îngrijorată" de propunerea de lege.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie adoptată de Senat şi semnată de preşedinte.

Autorii săi consideră necesară alinierea legislaţiei la o decizie a Curţii Constituţionale. Aceasta din urmă a estimat în 2015 că ar trebui impusă o dată limită pentru orice contestaţie la o decizie administrativă. Prin urmare, legea prevede o limită cuprinsă între 10 şi 30 de ani, în funcţie de caz.

Regimul comunist din Polonia s-a încheiat în urmă cu 32 de ani, în 1989.

309 deputaţi dintr-un total de 460 au susţinut noua legislaţie, în timp ce 120 de membri ai opoziţiei s-au abţinut. Niciun deputat nu a votat împotrivă. În Polonia, unde şase milioane de cetăţeni, dintre care trei milioane de origine evreiască, au fost ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către nazişti, problema restituirilor proprietăţilor nu a fost încă soluţionată.