Sute de schelete ale unor copii indigeni au fost descoperite miercuri în morminte nemarcate la o fostă școală catolică din Canada la mai puțin de o lună după ce o altă descoperire de acest fel a șocat țara, relatează Deutsche Welle.

Memorial pentru copiii indigeni gasiti ingropati in morminte nemarcate din CanadaFoto: Cole Burston / AFP / Profimedia Images

Luna trecută au fost descoperite rămășițele a 215 copii, unii de doar 3 ani, aceștia fiind îngropați în ceea ce odată a fost cea mai mare școală rezidențială pentru indigeni din Canada, potrivit The Guardian.

Membri ai tribului indigen Cowessess și ai Federației Primelor Națiuni Indigene Suverane din Canada (FSIN), o organizație care reprezintă drepturile acestor comunități, au afirmat că mormintele descoperite miercuri au fost găsite la fosta școală rezidențială Marieval din provincia Saskatchewan aflată în centrul țării.

Un comunicat de presă remis de FSIN a avertizat că „numărul de morminte nemarcate va fi cel mai mare descoperit până acum în Canada”.

UPDATE: În cadrul unei conferințe de presă susținute joi după-masa șeful tribului Cowessess a anunțat că au fost descoperite 751 de morminte nemarcate.

Fosta școală, care a funcționat între 1899 și 1997, este situată în apropierea locului unde trăiesc acum membrii tribului Cowessess, la aproximativ 140 de kilometri est de Regina, capitala provinciei.

Ca și în cazul școlii Kamloops unde au fost descoperite scheletele de copii luna trecută, școala Marieval a fost administrată în trecut de Biserica Catolică.

Școlile pentru indigeni fac parte dintr-un capitol violent al istoriei Canadei în care copiii erau integrați cu forța în comunități ale coloniștilor.

Copiii erau separați de familiile lor și învățați să urmeze tradiții europene, inclusiv adoptarea creștinismului, și să își uite propriile obiceiuri și limbi.

Violența și abuzurile sexuale erau foarte comune, guvernul canadian cerându-și scuze în mod formal pentru condițiile inumane din cadrul școlilor în 2008.

Pe același subiect: