Una din cele mai mari companii de telefonie mobilă din UK a anunțat costuri de roaming pentru britanicii care vor călători în UE, o lovitură pentru festivismul lui Boris Johnson la cinci ani de la referendumul pentru Brexit, informează The Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Clienții lui O2 au fost avertizați că din august vor plăti 3,50 lire pentru fiecare GB de date folosit peste noua limită de 25 GB. Este posibil conform tratatului comercial semnat în ajunul Crăciunului, care lasă deschisă opțiunea pentru revenirea la taxe de roaming – subiect tratat superficial de UE în 2017.

Anunțul a fost neplăcut pentru prim-ministru, venind la a cincea aniversare a votului ”Da” pentru Brexit și odată cu afirmațiile sale că rezultatul va îmbunătăți viața oamenilor. „Decizia de a părăsi UE este acum parte a istoriei noastre, dar misiunea noastră evidentă este de a face ca libertățile să creeze un viitor mai bun pentru popor”, a spus el Parlamentului.

La Crăciun, toți marii operatori britanici afirmau că nu au planuri de a reveni la roaming, dar miniștrii recunoșteau că nici ei nu au planuri de a-i împiedica.

Tratatul îi încuraja doar pe operatori să practice „tarife transparente și rezonabile”, creând riscul de revenire la facturile uriașe pre-2017, ajungând uneori la sute de lire.

Într-un email pentru clienți, O2 a anunțat „schimbări în politica noastră corectă de roaming” începând cu 2 august. „Întrucât cota lunară din UK este peste 25GB, veți putea utiliza date în zona europeană”, i s-a spus unui client. „Dar acum este într-o limită de 25GB. Odată ce ați depășit această limită veți fi taxat cu un cost adițional de £3,50/GB.”

The Independent a încercat să contacteze compania privind schimbarea, dar la O2 nu a răspuns nimeni la telefon.