Procesul împotriva președintelui Asociației „Rusofili”, Nikolai Malinov, a fost depus în instanță, a anunțat Parchetul. El este acuzat de spionaj pentru Rusia. Potrivit acuzării, el „s-a pus în slujba unei organizații străine, pentru a-i servi ca spion, pentru a dezvălui informații ce reprezintă secret de stat”, potrivit Rador care citează Mediapool.

Foto:

Malinov a fost arestat pe 9 septembrie 2019. Una dintre probele împotriva sa a fost un raport-înregistrare de 10 pagini, în care se explica modul în care influența rusă în Bulgaria ar putea fi intensificată prin achiziționarea unor companii cheie (Vivacom), crearea unui partid pro-rus și canale media pentru transmitere de mesaje. Acuzatul susține că nu ar fi putut divulga informații secrete, deoarece el însuși nu a avut acces la astfel de informații. Malinov interpretează ancheta împotriva sa ca fiind una politică.

Cazul a dus la „cutremure” destul de serioase în sistemul judiciar. La câteva luni după arestarea sa, Malinov a fost lăsat să călătorească în Rusia, de către judecătorul de la tribunalul special Andon Mitalov. Acolo, el a primit personal un ordin de la președintele Vladimir Putin. Ulterior, Statele Unite au anunțat că interzic intrarea în țară judecătorului Mitalov din cauza corupției. Fostul ministru bulgar de justiție, Danail Kirilov, a cerut ca magistratul să fie dat afară, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Cu toate acestea, Malinov a creat un partid politic numit „Renaștere pentru Patrie”. Liderul acesteia a spus că rusofilia are nevoie de o actualizare de partid. Partidul a candidat la ultimele alegeri parlamentare, dar a obținut puține voturi.