Avanpostul Evyatar a fost construit ilegal de coloniști israelieni în 2013 și a continuat să crească. Acum, noul guvern îl va distruge - ceea ce reprezintă o decizie pe deplin contrară guvernului anterior, potrivit Jornal Economico, citat de Rador.

Demolari in CisiordaniaFoto: Captura YouTube

Ministrul afacerilor externe israelian (și viitor prim-ministru începând din 2023), Yair Lapid, a dezvăluit marți că guvernul va demola avanpostul ilegal de la Evyatar, în Cisiordania, respectând astfel o decizie a armatei pe care guvernele anterioare ale lui Benjamin Netanyahu nu s-au străduit niciodată să o pună în practică.

"Avanpostul va fi evacuat, este ilegal. Nu este o chestiune de dreapta sau de stânga. Este un ordin al armatei și al administrației civile", a declarat ministrul la o zi după ce armata a respins un apel al coloniștilor împotriva demolării avanpostului.

Decizia survine chiar în fața atacului pe care partidele de dreapta l-au lansat împotriva noului prim-ministru, Naftali Bennett, pe care l-au acuzat că se află "sub controlul partenerilor săi de coaliție de centru și de stânga".

Coloniștii din avanpostul de la Evyatar sperau să împiedice evacuarea planificată, dar militarii au respins cererea. "Avanpostul de la Evyatar a fost creat ilegal. Totul a fost făcut cu încălcarea deplină a legii și fără niciun fel de acorduri de proprietate sau de planificare", a scris Comandamentul Central al IDF, Forțele Armate israeliene.

Potrivit presei israeliene, rezidenții pot face apel la Curtea Superioară de Justiție din Israel în încercarea de a preveni dezafectarea, dar este puțin probabil ca o petiție să fie acceptată.

Terenurile pe care a fost construit Evyatar aparțineau sub aspect istoric satelor palestiniene adiacente Beita, Kablan și Yitma, deși rezidenților li s-a interzis accesul cu decenii în urmă din motive de securitate avansate de armată.

Avanpostul a crescut rapid în ultimele două luni, ajungând la aproximativ 50 de clădiri care adăpostesc zeci de familii. Zona înconjurătoare a fost scena unor confruntări repetate între israelieni și palestinieni în ultimele săptămâni.