Un judecător federal a pronunțat miercuri prima sentință legată de asaltul asupra Capitoliului, scutind de pedeapsa cu închisoarea pe o americancă care a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit AFP.

Sustinatorii lui Trump la CapitoliuFoto: Captura video

Înaintea ședinței, Anna Morgan-Lloyd ajunsese la un acord de vinovăție cu procurorii, recunoscând că a intrat ilegal în sediul Congresului pe 6 ianuarie, când oficialii aleși au certificat victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.

"Am fost acolo pentru a-mi arăta susținerea față de președintele Donald Trump, mi-e rușine că a devenit o astfel de manifestare a violenței", a declarat ea miercuri într-o audiere telefonică la Curtea federală din Washington.

Originară din Indiana, această femeie în vârstă de 49 de ani ascultase îndemnul fostului președinte Trump care denunța- împotriva tuturor dovezilor- „alegeri furate”. Femeia fusese în Capitoliu doar zece minute și nu comisese nici o degradare sau violență.

„A fost cea mai fericită zi din viața mea”, a scris ea a doua zi pe Facebook.

Dar, de la arestarea sa, a cooperat cu justiția, și-a cerut scuze și a început să lucreze pentru a-și „revizui unele dintre opiniile ei”, a spus avocatul ei.

Ținând seama de această schimbare, procurorii au sugerat eliberarea ei condiționată timp de trei ani, cu obligația de a presta servicii în folosul comunității și de a plăti 500 USD despăgubiri.

Judecătoarea Royce Lamberth a urmat aceste recomandări, în timp ce a subliniat că inculpata a participat la „o infracțiune gravă”. Acest protest „nu a devenit violent din întâmplare”, a spus ea.

Din ianuarie, poliția federală a folosit mijloace considerabile pentru a identifica cele aproximativ 800 de persoane implicate în asaltul de pe Capitol Hill, care a șocat America.

Până în prezent, 500 au fost găsite.

Sentința împotriva doamnei Morgan-Lloyd face posibil să ne imaginăm că aceștia vor primi pedepse proporționale cu gravitatea faptelor lor.