Mai multe proteste, o petiție publică, acțiuni în instanță și un mic incendiu nu au reușit să oprească ridicarea unei statui „hiper-sexualizate” a actriței Marilyn Monroe în orașul american Palm Springs, relatează CNN.

Statuia lui Marilyn Monroe din Palm SpringsFoto: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia Images

Membrii consiliului local au prezidat duminică festivitatea de dezvelire a statuii realizate de sculptorul răposat Seward Johnson care a botezat-o „Forever Marilyn” - sau #metoomarilyn pentru cei care o găsesc sexistă din cauza rochiei albe care se ridică deasupra taliei actriței.

Incendiul, izbucnit în urmă cu 10 zile când sudorii lucrau la sculptură și niște folii de plastic au luat foc, nu a deteriorat statuia.

Ceremonia a fost completată de un zbor al unui avion de luptă vintage din al Doilea Război Mondial, un Trojan T-28A Nord-American închiriat de la Muzeul Aviatic din Palm Springs.

Însă oficialii muzeului de artă local, care are acum o priveliște cu lenjeria lui Marilyn, au boicotat ceremonia. Ultimii 4 directori ai muzeului s-au opus public amplasării statuii în această locație, la fel ca mai multe grupuri de activiști printre care se numără și CReMa (Comitetul pentru Mutarea lui Marilyn) și Marșul Femeilor din Los Angeles.

Ambele grupuri au trimis protestatari la ceremonia de dezvelire cu sloganuri care i-au acoperit pe unii dintre cei care au ținut discursuri.

„Au fost scandări non-stop, atât pro cât și contra, nu prea ai putut auzi vorbitorii”, afirmă agentul imobiliar Chris Mendrad care a cofondat CReMa alături de creatoarea de modă Trina Turk din Palm Springs.

„Scopul pentru care ne aflăm aici este practic să perturbăm evenimentul și să ne comunicăm nemulțumirea”, a adăugat acesta.

Consiliul local a votat în unanimitate să plaseze statuia în locația sa actuală din apropierea muzeului de artă după ce aceasta a fost cumpărată de o agenție de turism finanțată de oraș, afirmând că va stimula acest sector.

Contactată telefonic, creatoarea de modă Trina Turk a contracarat acest argument, afirmând că singurul lucru pe care l-a reușit până acum statuia a fost să crească numărul de reacții pe Instagram.

„Dar postările de pe social media nu plătesc facturile”, afirmă Turk.

„Ei [consilierii locali] vorbesc despre ajutarea afacerilor cu probleme din centrul orașului care au pierdut venituri din cauza Covid. Dar dacă te uiți la acel loc în ultimul timp este ca o grădină zoologică. Numerele noastre sunt mai bune decât erau înainte de 2019”, susține creatoarea de modă cu referire la propriul magazin din centrul Palm Springs.

Turk afirmă că CReMa încă nu a renunțat la bătălia de a muta statuia și că a depus o plângere în instanță împotriva autorităților și a proprietarului ei, agenția de turism P.S. Resorts.

„Vom merge cu chestia legală până în pânzele albe, chiar dacă asta înseamnă să facem apel, să facem apel și să facem apel. Nu cred că se va termina nici cu protestele”, a mai declarat aceasta.