Grupurile extremiste și jihadiste au încercat să profite de pandemie pentru a-și răspândi propaganda și a cultiva neîncrederea față de guverne și instituții, a declarat marți agenția de poliție europeană Europol, potrivit AFP.

Atac terorist la StockhomFoto: AGERPRES

"Teroriștii exploatează polarizarea societății pentru a polua climatul social cu ideologii violente", a declarat Europol într-un comunicat.

Agenția cu sediul la Haga a publicat marți raportul său anual privind situația „terorismului” în Uniunea Europeană (UE), citând 57 de atacuri „teroriste” sau tentative de atac în 2020, raportate în Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia și Spania.

Anul trecut, „21 de persoane au murit ca urmare a atacurilor teroriste din Uniunea Europeană”, a spus Europol.

Restricțiile legate de coronavirus au limitat oportunitățile de a efectua atacuri în masă, iar numărul arestărilor persoanelor suspectate de infracțiuni legate de „terorism” a scăzut cu o treime pe parcursul unui an, a spus el.

Cu toate acestea, situația creată de pandemie ar putea fi un factor de stres suplimentar, care ar putea încuraja persoanele vulnerabile să apeleze la violență.

"Grupurile teroriste jihadiste, de exemplu, au încercat să exploateze pandemia Covid-19 în scopuri propagandistice", a spus Europol.

Grupul Statului Islamic (IS) „a descris pandemia drept o pedeapsă a lui Dumnezeu pentru dușmanii săi, determinând susținătorii grupului să efectueze atacuri pentru a profita de vulnerabilitatea crescută a țărilor din coaliția anti-ISIS”, a spus Europol.

„Un atac de extremă dreaptă eșuat în Belgia a fost motivat de opoziția față de măsurile guvernamentale anti-Covid-19”, iar în Republica Cehă, o persoană a fost arestată „pentru că a amenințat că va efectua un atac terorist dacă restaurantele și cafenelele nu vor fi redeschise ", a continuat Europol.