Elevii albi care provin din familii sărace au fost neglijați decenii de sistemul de educație din Anglia, arată un raport al comisiei parlamentare de resort citat de BBC. Comisia de educație acuză guvernul de lipsa unor politici de sprijinire a elevilor albi defavorizați.

Elevi in Marea Britanie Foto: Hotnews

Mai mult, comisia susține că utilizarea termenului de "white privilege", ce sugerează că elevii albi sunt privilegiați de sistem, nu reflectă deloc realitatea care este exact la polul opus.

De partea cealaltă, executivul susține că este angajat într-o politică menită să garanteze că niciun copil nu este lăsat în urmă, indiferent de mediul din care provine.

Raportul avertizează că elevii albi din programele sociale care asigură o masă gratuită au rezultate mult mai slabe atât pe parcursul școlii, cât și la intrarea în universitate decât cei incluși în programe similare destinate diferitelor grupuri etnice.

Gunoiul ascuns sub preș

Președintele comisiei, Robert Halfon, a vorbit chiar despre ”o injustiție socială majoră” pentru repararea căreia s-a făcut prea puțin și a acuzat guvernul că încearcă să se spele pe mâini dând vina exclusiv pe mediul sărăc în care trăiesc acești copii. "Dacă ar fi vorba doar despre sărăcie, atunci nu se explică de ce majoritatea celorlalte grupuri etnice se descurcă mult mai bine”.

Elevii albi mai săraci rămân în urmă pas cu pas, fiind vorba despre aproape 1 milion de tineri afectați. Un număr mult prea mare pentru a ascunde problema sub preș, mai spune el.

  • În 2019, 18% din elevii albi înscriși în programele ”o masă gratuită” au obținut 5 la engleză și matematică, față de 23% rata medie pentru toți copiii din aceste programe.
  • Când vine vorba de intrarea la facultate, procentele arată aceeași tendință: 16% dintre elevii albi reușesc să fie admiși, față de 59% în cazul elevilor negri africani și 59% în cazul elevilor proveniți din Bangladesh și 32% în cazul elevilor originari din Caraibe.

Aceste rezultate extrem de slabe la învățătură se traduc ulterior în lipsa de perspective și oportunități pe piața muncii, joburi prost plătite, servicii publice de proastă calitate în comunitățile sărace și perpetuarea sărăciei în aceeași familie, pentru mai multe generații.

Ce propune comisia

• Utilizarea fondurilor speciale de la buget pentru a asigura un sprijin mai substanțial

• Crearea unor programe de implicare a părinților în procesului educațional al copiilor

• Atragerea profesorilor în zonele defavorizate unde cadrele didactice se schimbă tot timpul

• Asigurarea unor programe vocaționale și profesionale pentru ca elevii să poată învăța o meserie

• "Găsirea unei modalități mai bune de abordare a disparităților rasiale” ​