Turcia va continua să ridice, din 1 iulie, o parte din restricții impuse în contextul pandemiei de COVID-19, după ce numărul de noi cazui zilnice a scăzut până la aproximativ 5.000, a anunțat luni președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Reuters.

Istanbul, TurciaFoto: Serkan Senturk/ZUMA Wire/ Profimedia

Astfel, vor fi ridicate carantina generală impusă pentru zilele de duminică și restricțiile de circulație pe timp de noapte (după ora 19:00), precum și restricțiile pentru transportul public. Programul instituțiilor publice va reveni și el la normal.

Turcia a început să relaxeze gradual restricțiile severe - lockdown-ul total a fost limitat doar la zilele de duminică, iar restaurantele s-au deschis cu un număr redus de clienți, după ce numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a început să scadă accelerat de la un vârf de 60.000 din aprilie.

Erdogan a anunțat însă că spectacolele, inclusiv concertele, vor fi permise doar până la miezul nopții, determinând o reacție puternică pe rețelele de socializare.

Ankara speră că scăderea numărului de îmbolnăviri, împreună cu o accelerare a campaniei de vaccinare, va ajuta la o revenire a turismului.

Reguli de călătorie în Turcia

Începând cu 15 martie 2021, pasagerii curselor aeriene care sosesc în Turcia au obligația de a completa formularul de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării. Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă). Ulterior completării formularului, va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și la cazare.

Este necesară completarea formularului de intrare în Turcia indiferent de modalitatea de transport utilizată - rutieră, aeriană sau navală. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obținut în prealabil codul HES au obligația de a completa și formularul (fiind o aplicaţie distinctă).

La 31 mai 2021, autoritățile turce au anunțat noi măsuri pentru turiști, valabile și pentru românii care merg în vacanță în Turcia:

  • Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai trebuie prezentat de către persoanele care sosesc pe cale rutieră, aeriană sau maritimă și nu se va impune măsura carantinei, dacă acestea prezintă un document emis de autoritățile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate și că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării) sau prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.
  • Persoanele care nu pot prezenta dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia.
  • Testele rapide antigen acceptate de autorităţile turce sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reședință şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate.
  • Dovada vindecării de COVID-19 în vederea exceptării de la obligația prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare poate consta în: rezultatul pozitiv al unui test tip PCR, adeverinţă emisă de instituţii medicale de stat sau private certificate în statul de domiciliu, semnate şi ştampilate, emise în limba engleză. Atenție! În vederea exceptării de la obligația măsurii de carantină sau a prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare, turiştii străini trebuie să prezinte o dovadă conform căreia au trecut cel puţin 28 de zile de la vindecare.
  • Turiștii pot fi supuși în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuată de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Turcia. Va fi permisă deplasarea către punctul de destinație pentru persoanele care au fost supuse testării aleatorii, iar în situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, autoritățile competente vor acorda tratamentul necesar, în conformitate cu prevederile protocolului COVID-19 emis de Ministerul Sănătății.
  • Persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testarea aleatorie, precum și contacții acestora vor fi supuși măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la adresa declarată. În situația în care persoanele în cauză vor efectua un test tip PCR în ziua a 10-a a carantinei, al cărui rezultat va fi negativ, măsura carantinei va fi suspendată. Persoanele identificate ca fiind purtătoare a mutației B.1.617 vor efectua o perioadă de carantină de 14 zile, care se va încheia cu un nou test tip PCR.

Informațiile privind regulile de călătorie în Turcia pot fi consultate aici