Italia a recuperat un important patrimoniu arheologic de la un colecţionar belgian, stele dauniene, vase şi amfore ilegal exportate şi cu o valoare comercială de 11 milioane de euro, scrie AFP.

Stele DaunianaFoto: Wikipedia

Nu mai puţin de 782 de obiecte arheologice provenind din Puglia, regiune din sudul Italiei, au fost găsite la suspect, au indicat luni carabinieri specializaţi în protejarea patrimoniului cultural italian.

"Printre aceste obiecte se numără un mare număr de vase din Puglia cu cifre roşii, amfore, ceramici pictate cu negru (...), stele din Daunia antică (...) bunuri datând din secolul VI înainte de Hristos şi secolul III înainte de Hristos (...) cu o valoare de 11 milioane de euro", precizează un comunicat al carabinierilor.

Daunia este o regiune istorică din Puglia şi stela dauniană care a stârnit suspiciunile anchetatorilor italieni este o sculptură plată din piatră, complet decorată pe toată suprafaţa şi reprezintă scene din viaţa cotidiană.

În 2017, un laborator arheologic din Puglia a semnalat existenţa unei stele dauniene în catalogul unei expoziţii căreia îi lipsea în mijloc un element care părea a fi în prezent într-un muzeu din regiune, ca un puzzle căruia îi lipseşte o piesă.

Acesta a fost începutul unei anchete cu colaborarea Interpolului şi a Eurojust împreună cu autorităţile judiciare elveţiene şi belgiene până la identificarea unui "colecţionar bogat belgian" care avea o adevărată "comoară arheologică" cu sute de obiecte "toate ilegal exportate din Italia", precizează comunicatul.

O lungă procedură judiciară de punere sub sechestru a acestor obiecte s-a încheiat cu respingerea tuturor apelurilor colecţionarului şi returnarea patrimoniului în Italia, potrivit News.ro.