Yoga a devenit o sursă de forţă interioară pentru oameni în timpul pandemiei de COVID-19, a declarat luni premierul indian Narendra Modi în timpul unei alocuţiuni online cu ocazia Zilei Internaţionale a Yoga, informează DPA, citată de Agerpres.

Narendra ModiFoto: Nisarg Lakhmani / Alamy / Profimedia Images

"Când a apărut COVID-19, nicio ţară nu era pregătită. În acest moment yoga a devenit o sursă de forţă interioară. Yoga contribuie la autodisciplină şi sădeşte în oameni credinţa că pot lupta împotriva acestui virus", a adăugat Modi.

Premierul a precizat că lucrătorii sanitari din prima linie i-au declarat că au făcut din yoga un instrument în combaterea virusului şi că experţii au recomandat exerciţii de respiraţie din yoga, sau pranayama, pentru întărirea sistemului respirator.

Imaginile difuzate de televiziuni îi arată pe miniştrii guvernului Modi în poziţii de yoga în casele lor şi pe membrii forţelor de securitate şi ai personalului paramilitar practicând yoga la locul de muncă.

În anii de dinainte de pandemie, Modi şi miniştrii săi au participat la evenimente de amploare dedicate acestei practici milenare. India a colaborat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la lansarea unei aplicaţii de mobil cu videoclipuri de antrenament yoga în diverse limbi, a adăugat Modi.

Yoga, o disciplină străveche practicată iniţial de către înţelepţii hinduşi cu mii de ani în urmă, este unul dintre cele mai importante exporturi culturale ale Indiei, având milioane de practicanţi în întreaga lume.

Evenimente globale dedicate yoga au avut loc prima dată în 2015, când 21 iunie a fost declarată Ziua Internaţională a Yoga de către Naţiunile Unite.

India este una dintre țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus, sistemul sanitar intrând în colaps din cauza numărului mare de cazuri, un nou val izbucnind în primăvară, după ce guvernul a permis organizarea de evenimente în masă și festivaluri religioase, din motive electorale.