Primele estimări după închiderea secţiilor de votare la alegerile legislative desfăşurate duminică în Armenia plasează în frunte partidul premierului Nikol Paşinian, Contractul Civil, cu 58% din voturi faţă de 22%, în cazul formaţiunii principalului său rival, Robert Kociarian, Alianţa Armenia, după numărarea a doar 4% din buletinele de vot, informează AFP, citată de Agerpres.

Nikol PashinyanFoto: Captura YouTube

Primele rezultate în capitala Erevan indică însă 68% din voturi în favoarea partidului lui Kociarian, faţă de 19% pentru formaţiunea premierului Paşinian. Participarea la vot a fost de 49.4%, faţă de 48.6% în 2018.

Fost jurnalist, Nikol Paşinian, în vârstă de 46 de ani, ajuns la putere în 2018 de o revoluţie paşnică împotriva vechilor elite corupte, s-a confruntat în campania electorală cu fostul preşedinte Kociarian, în vârstă de 66 de ani, care şi-a acuzat rivalul de incompetenţă şi s-a prezentat ca un lider cu experienţă.

Popularitatea record a premierului în exerciţiu s-a prăbuşit după ce Armenia a pierdut un război cu Azerbaidjanul în toamna anului 2020 în enclava Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră cu populaţie majoritar armeană.

Percepută ca o umilinţă naţională, această înfrângere a declanşat o criză politică, obligându-l pe premier să convoace alegeri parlamentare anticipate în speranţa de a reduce tensiunea şi de a-şi consolida legitimitatea. Preşedinte al Armeniei în perioada 1998 - 2008, Robert Kociarian a fost acuzat în trecut de fraudă electorală şi face obiectul unei anchete privind acuzaţii de corupţie.

Campania electorală a evidenţiat o diviziune profundă între cele două tabere, iar experţii se aşteaptă la proteste sau chiar violenţe după acest scrutin. Două formaţiuni politice, inclusiv cea a lui Kociarian, au denunţat nereguli. "În general, alegerile s-au desfăşurat conformi legii", a declarat Comisia Electorală Centrală.

Observatorii OSCE care au monitorizat alegerile vor prezenta concluziile preliminare ale misiunii de observare luni, la ora 11:00 GMT. Aproximativ 2.6 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a alege 101 deputaţi pentru un mandat cinci ani.