​Casa de licitaţii Phillips va scoate la licitaţie, la data de 23 iunie, la New York, un peisaj pictat de Winston Churchill, unul dintre marii oameni de stat ai secolului XX, informează AFP, preluată de Agerpres.

Tabloul The Moat, Breccles, pictat de Winston ChurchillFoto: Kena Betancur / AFP / Profimedia

Această pictură în ulei, intitulată "The Moat, Breccles", realizată de Churchill în 1921, are o valoare estimată de Phillips între 1,5 şi 2 milioane de dolari, departe de suma de 11,6 milioane de dolari cu care a fost vândută o altă creaţie a "Bătrânului leu", scoasă la licitaţie în martie de Angelina Jolie prin casa Christie's.

Chiar dacă nu va doborî niciun record, acest peisaj - pe care Churchill l-a menţionat într-un eseu din decembrie 1921 intitulat "Painting as a pastime" - ar putea atrage atât pasionaţi de istorie, cât şi celebrităţi, pe fondul unei creşteri recente a interesului faţă de picturile realizate de personalitatea care s-a remarcat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Churchill a păstrat pictura timp de 40 de ani, apoi a oferit-o, în 1961, cu patru ani înainte de moarte, prietenului său, magnatul Aristotel Onassis, după cum a explicat pentru AFP Jean-Paul Engelen, vicepreşedintele casei de licitaţii Phillips.

Bogatul armator a fost atât de mândru de acest dar, încât l-a agăţat la loc de onoare, în partea din spate a celebrului bar - numit "Ari's Bar" - de pe iahtul său, alături de opere de Vermeer, Gauguin, Le Greco şi Pissarro.

Acest "super-iaht", denumit "Christina" - prenumele fiicei lui Onassis - a fost o fregată a marinei canadiene, cu o lungime de aproape 100 de metri. Ambarcaţiunea a participat la Debarcarea din Normandia, înainte ca Onassis să o achiziţioneze, după război, cu 34.000 de dolari.

Onassis a renovat generos ambarcaţiunea, cheltuind aproximativ 4 milioane de dolari, pentru a o face "una dintre cele mai incredibile structuri plutitoare" şi unul dintre locurile preferate ale magnatului, a spus Engelen. La bordul iahtului au urcat nume importante, precum Elizabeth Taylor, John F. Kennedy, Maria Callas, Richard Burton, Grace Kelly şi prinţul Rainier al III-lea.

După decesul lui Onassis, în 1975, la şapte ani de la căsătoria cu Jackie Kennedy, iahtul a fost vândut şi tot ce se afla la bord a fost depozitat. Recent, moştenitorii magnatului au decis să se despartă de tablou.