Uniunea Europeană relaxează treptat începând de vineri restricţiile de intrare pe teritoriul său legate de coronavirus pentru persoanele care vin din SUA şi din alte şapte ţări, datorită îmbunătăţirii situaţiei lor epidemiologice, relatează Agerpres.

Aeroport pandemie coronavirusFoto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia

Persoanele care vin din SUA, Albania, Hong Kong, Liban, Macao, Macedonia de Nord, Serbia şi Taiwan ar trebui să poată intra mai uşor în blocul comunitar, a anunţat UE într-un comunicat de presă, după un acord din această săptămână între reprezentanţii statelor membre.

Cu toate acestea, fiecare stat membru al UE trebuie să decidă exact care sunt cerinţele şi restricţiile pe care le impune turiştilor şi să aleagă data de la care începe implementarea noilor recomandări.

La începutul pandemiei, toate ţările UE, mai puţin Irlanda, au interzis călătoriile neesenţiale, cu excepţia câtorva circumstanţe. State din afara UE ca Norvegia, Liechtenstein, Elveţia şi Islanda s-au aliniat interdicţiei privind călătoriile.

Cele opt noi ţări de unde sunt permise venirile se alătură altor state care nu mai sunt vizate de restricţii, precum Australia, Israel, Japonia, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud şi Thailanda.

China se află de asemenea pe listă, dar este supusă confirmării reciprocităţii pentru turiştii din UE.

UE îşi actualizează la fiecare două săptămâni lista de ţări pentru care ar trebuie ridicate restricţiile.

Nu este clar până acum dacă este iminentă o decizie reciprocă din partea SUA de relaxare a intrării pe teritoriul lor pentru cetăţenii UE.