Aproximativ 120 de personalități din mediul academic și cultural solicită Franței să „repatrieze imediat” copiii francezi reținuți împreună cu mamele lor în taberele siriene pentru combatanți ISIS unde „pier încet”, potrivit Le Monde.

Costa GavrasFoto: Captura YouTube

"Acești copii sunt nevinovați. Nu au ales să meargă în Siria sau să se nască într-o zonă de război sau în aceste tabere", subliniază în acest apel semnatarii, printre care actrițele Sandrine Bonnaire și Audrey Fleurot, regizorii Ariane Mnouchkine și Jean-Michel Ribes sau regizorii Costa Gavras, Claude Lelouch și Robert Guediguian, citează AFP.

„Sunt victime pe care Franța le abandonează făcându-i să plătească pentru alegerea părinților”, continuă ei.

Aproximativ 200 de copii și 80 de mame au fost reținuți de la căderea din martie 2019 a „califatului” grupului Stat Islamic în Siria, în lagăre din nord-estul țării controlat de kurzi.

Parisul a menținut până acum o politică de returnare de la caz la caz pentru acești copii - 35, majoritatea orfani, au fost repatriați până acum - și consideră că adulții ar trebui judecați la fața locului.

„Să lăsăm acești copii să piară în aceste tabere este nedemn de statul nostru de drept și contrar angajamentelor noastre internaționale”, spun semnatarii, în timp ce apreciază că „să-i repatriem fără mame, așa cum ar dori unele state, nu răspunde interesele acelor copii”.

Apelul, semnat și de doi tați ai victimelor atacului de la Bataclan din 13 noiembrie 2015 sau de fostul ambasador francez în Siria Michel Duclos, indică faptul că „aceste femei și copii au rămas înghesuiți în celule de câțiva metri pătrați, fără a se putea spăla sau mânca normal”.

Recent, Germania, Finlanda și Olanda au efectuat repatrieri. Danemarca și Belgia au anunțat, la rândul lor, că se pregătesc pentru întoarcerea copiilor lor.