Lituania a deschis vineri o tabără de refugiaţi în zona oraşului Pabrade destinată migranţilor tot mai numeroşi, în special irakieni, care-i trec graniţa venind dinspre Belarus, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Migranti, LituaniaFoto: Captura YouTube

Primii 73 de migranţi, majoritatea bărbaţi, au fost deja primiţi în această tabără ce are 290 de locuri.

Sosirile migranţilor clandestini au crescut în Lituania după ce această ţară a cerut UE impunerea de noi sancţiuni Belarusului în urma arestării jurnalistului activist Roman Protasevici, preluat de autorităţile belaruse de la bordul unui avion civil pe care l-au forţat luna trecută să aterizeze la Minsk.

Acest flux migrator este perceput la Vilnius drept o acţiune de represalii din partea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, acesta de altfel ameninţându-şi explicit ţara vecină membră a UE şi NATO cu un val de „migranţi ilegali şi traficanţi de droguri”.

Potrivit televiziunii publice lituaniene, de la începutul acestui an au fost interceptaţi la frontiera cu Belarus 405 migranţi, faţă de 81 în tot anul trecut. Ministrul de interne lituanian, Agne Bilotaite, a calificat această situaţie drept un „război hibrid” dus împotriva ţării sale.

Lituania, la fel ca celelalte două state baltice, Estonia şi Letonia, a primit în ultimele luni solicitanţi de azil belaruşi, mulţi dintre ei cerând azil politic, cum a fost de exemplu cazul liderei opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, care după alegerile de anul trecut s-a autoexilat de teama că ar putea fi arestată.

Însă în timp ce primirea unor refugiaţi politici din Belarus este în general privită favorabil în aceste ţări, nu acelaşi lucru se poate spune despre sosirea migranţilor veniţi din Siria, Irak, Afganistan sau ţările africane.