Zece palestinieni au fost arestaţi vineri în urma unor ciocniri cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est ocupat, în timpul cărora nouă persoane au fost rănite, potrivit poliţiei şi unor salvatori, relatează News care citează AFP.

Confruntari pe Esplanada MoscheilorFoto: Captura YouTube

Aproximativ 1.000 de palestinieni s-au adunat, după rugăciunea de vineri, pe Esplanadă, al treilea cel mai sacru loc al islamului şi cel maisacru loc al iudaismului, unii agitând steaguri palestiniene şi scandând ”Allah Akbar!” (”Allah este mare!”), a constat un jurnalist AFP la faţa locului.

Manifestanţi au aruncat cu pietre către poliţişti, care au pătruns în forţă pe Esplanadă, ale cărei intrări le păzesc, potrvit jurnalistului AFP.

”Câteva zeci de tineri au început să perturbe ordinea şi să arunce cupietre” către forţele de ordine, a anunţat poliţia israeliană într-un comunicat, precizând că a operat zece arestări.

Nouă persoane au fost rănite - iar trei au fost spitalizate -, în urma unor răniri cazuzate de ”lovituri, gloanţe de cauciuc şi grenade asurzitoare”, a anunţat Semiluna Roşie palestiniană.

La începutul lui mai, confruntări asemănătoare pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, un sector palestinain al oraşului ocupat şi anexat de Israel, au fost preludiul unei intensificări a volenţelor atât în Israel, cât şi în teritoriile palestiniene.

Ciocniri au avut loc atunci şi în alte locuri în Ierusalimul de Est, în Cisdiordania ocupată, în oraşe arabo-israeliene din Israel, iar un război a izbucnit între mişcarea palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi Israel.

Un armistiţiu fragil a intrat în vigoare la 21 mai, după 11 zile de conflict sângeros, soldat cu 260 de morţi în Fâşia Faza, inclusiv copii şi combatanţi, potrivit autorităţilor din enclava palestiniană, şi cu 13 morţi în Israel, inclusiv un militar, potrivit poliţiei şi armatei israeliene.

Bombardamente israelieni și tensiui în creștere

Aviaţia israeliană a bombardat în noaptea de joi spre vineri, pentru a doua oară de la sfârţitul acestui război-fulger, ţinte Hamas în acest teritoriu, ca represalii în urma lansării unor baloane incendiare către Israel.

Tensiuni persistă de asemenea şi în alte părţi ale teritoriilor palestiniene.

În Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către Israel, palestinieni manifestau vineri împotriva implantării unei colonii israeliene în apropierea satului Beita (nord), unde un adolescent palestinian a fost rănit prin împuşcatre, miercuri, de către armata israeliană.

Adolescentul a murit din cauza rănilor joi.

Vineri, 47 de persoane au fost rănite la Beita, într-o nouă manifestaţie împotriva colonizării israeliene, majoritatea în tiruri cu gaze lacrimogene ale armatei israeliene, potrivit Semilunei Roşii palestiniene.