Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles a decis vineri că AstraZeneca este obligată să livreze zeci de milioane de doze ale vaccinului său anti-Covid Uniunii Europene după ce Comisia Europeană a dat în judecată compania anglo-suedeză pentru nerespectarea obligațiilor contractuale.

Dosar instantaFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Instanța a ordonat AstraZeneca să livreze de urgență 50 de milioane de doze ale vaccinului său anti-Covid până pe 27 septembrie 2021, conform următorului calendar:

  • 15 milioane de doze până pe 26 iulie
  • 20 de milioane de doze până pe 23 august
  • 15 milioane de doze până pe 27 septembrie

În cazul în care nu se va conforma, AstraZeneca va fi nevoită să plătească despăgubiri de 10 euro pentru fiecare doză pe care nu a livrat-o.

Judecătorul a motivat decizia prin faptul că AstraZeneca a comis o încălcare gravă a obligațiilor sale contractuale față de UE.

Instanța a notat de asemenea că AstraZeneca ar fi trebuit să depună toate eforturile pentru a livra vaccinurile în calendarul convenit, inclusiv cele de la fabricile britanice menționate explicit în contract - mai ales date fiind întârzierile mari de livrări către UE.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a salutat decizia:

„Această decizie confirmă poziția Comisiei: AstraZeneca nu și-a onorat angajamentele făcute în contract. Este bine să vedem că un judecător independent a confirmat acest lucru”, a afirmat von der Leyen.

Comisia Europeană anunțase pe 26 aprilie că va acționa în instanță AstraZeneca pentru nerespectarea contractului de livrare a vaccinurilor.

Citește și: