Aproximativ 51% dintre sloveni, 48% dintre bulgari, 45% dintre români și 41% dintre cetățenii croați consideră că a crescut corupția în ultimele 12 luni în țările lor, a raportat noul Barometru Global al Corupției publicat de Transparency International și citat de ANSA.

CoruptieFoto: torange.biz

La nivelul UE, unde procentul mediu este de 32%, doar Cipru (65%) a avut o pondere mai mare de persoane care spun că a crescut corupția în 2020, arată studiul.

În partea opusă în clasamentul european, Finlanda (16%), Estonia (18%) și Slovacia (19%) sunt țările în care cetățenii sunt mai puțin convinși de o creștere a corupției în ultimul an.

"Pandemia înrăutățește situația" și în unele țări "politicienii folosesc criza ca o scuză pentru a submina democrația, în timp ce alții o văd ca pe o oportunitate de a obține profituri", scrie în raport.

"Fie că este vorba despre percepția guvernului asupra corupției" sau despre suspiciuni de "impunitate" sau despre utilizarea "conexiunilor personale când sunt accesate serviciile publice", rezultatele analizei subminează imaginea UE "ca loc al integrității", a afirmat Transparency Internaţional.