Banca Mondială a respins o cerere de asistență din partea El Salvador în încercarea sa de a adopta bitcoinul ca monedă oficială, a declarat joi un purtător de cuvânt al instituției din Washington, potrivit AFP.

El Salvador a devenit prima tara din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plataFoto: Millenium / Alamy / Profimedia Images

El Salvador folosește dolarul SUA ca monedă oficială, dar pe 9 iunie a aprobat adoptarea bitcoinului ca monedă legală. El intenționează să utilizeze această criptomonedă pentru toate tranzacțiile din septembrie, ceea ce l-ar face primul stat care a făcut acest lucru.

„Deși guvernul ne-a cerut ajutor pentru bitcoin, acest lucru nu este ceva ce Banca Mondială poate sprijini, având în vedere lacunele de mediu și transparență”, a declarat AFP un oficial al Băncii Mondiale prin e-mail.

Bitcoin este criticat în mod regulat de autoritățile de reglementare pentru utilizările sale ilegale, inclusiv spălarea banilor din activități infracționale, finanțarea terorismului și lipsa de protecție a utilizatorilor săi.

Alții indică amprenta sa de carbon.

Economia El Salvadorului se bazează pe banii trimiși acasă din străinătate

Moneda oficială al El Salvadorului este dolarul american, nefiind deocamdată clar dacă bitcoin va prelua acest rol, pentru moment cele două monede urmând să circule în paralel.

Legea adoptată stipulează de asemenea că statul „va promova instruirea și mecanismele necesare astfel încât populația să poată accesa tranzacții cu bitcoin”.

Economia El Salvador se bazează în mare măsură pe remitențe sau pe banii trimiși acasă din străinătate, care reprezintă aproximativ 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării. Cei două milioane de salvadorieni care trăiesc în afara țării, trimit anual acasă peste 4 miliarde de dolari.

Aproximativ 70% din țară nu are acces la servicii financiare tradiționale, potrivit expunerii de motive a Legii Bitcoin, aceasta urmărind să crească incluziunea prin utilizarea monedei digitale.

Președintele Nayib Bukele a trimis legea parlamentului după ce a anunțat săptămâna trecută că El Salvador a încheiat un parteneriat cu compania de portofel digital Strike pentru a construi o infrastructură financiară modernă în țară cu ajutorul tehnologiei bitcoin.