Ucraina ar putea impiedica realizarea proiectului South Stream, care prevede construirea unui conducte care sa traverseze Marea Neagra, ceea ce i-ar putea permite Gazprom sa exporte gaz in Europa, ocolind Ucraina, scrie presa de la Kiev. Mai multi analisti politici ucraineni prezenti la Forumul Uniunea Europeana-Ucraina, care s-a desfasurat la Kiev saptamana trecuta, remarcau in discutii private ca Romania si Ucraina ar putea constitui un tandem pentru a bloca proiectul South Stream. Potrivit acestora, pentru autoritatile de la Kiev ar fi foarte important ca Romania sa se alature si ea acestui demers in cazul in care Ucraina il va initia.

Guvernul de la Kiev, comentau unii analisti ucraineni, va lua o decizie in aceasta problema in momentul in care Gazprom va reduce livrarile de gaz catre Ucraina cu 25%, asa cum a amenintat, din dimineata zilei de luni, 3 martie, ora 10.

In mai multe materiale publicate in ultimele zile in presa ucraineana se face trimitere la articolul 79 din Conventia ONU pentru dreptul maritim, conform caruia stabilirea traseului viitoarelor conducte se face prin consultarea statelor riverane. Cu atat mai mult cu cat viitoarea conducta urmeaza sa treaca prin zonele de exclusivitate de 200 mile marine, ale celor doua tari. Deocamdata, Gazprom si Eni, initiatorii proiectului South Stream, nu au obtinut acordul nici al Bucurestiului si nici al Kievului pentru traseul viitoarei conducte. Adjunctul ministrului industriei energetice de la Moscova, Anatoli Ianovski, a confirmat pentru presa ucraieana ca pentru constructia South Stream este nevoie de acordul Kievului. Mai precis, cele doua parti trebuie sa cada de acord asupra realizarii unei expertize ecologice, care sa serveasca drept fundament in procesul de aprobare al constructiei conductei prin Marea Neagra. Deci, o alta expertiza ecologica va trebui negociata si cu guvernul de la Bucuresti.

Absenta dialogului cu Ucraina si Romania pe aceasta tema este cu atat mai greu de explicat cu cat Gazprom are deja experienta complicatiilor aparute in obtinerea acordurilor statelor riverane la Marea Baltica pentru Nord Stream. Nici macar Suedia si Finlanda cu care Rusia se lauda ca are relatii foarte bune nu au aprobat deocamdata proiectul initiat de Gazprom si E.ON Ruhrgas in 2005.

Speculatiile presei ucrainene privind posibilitatea Kievului de a bloca constructia magistralei South Stream apar in momentul in care intre Gazprom si guvernul ucrainean a reizbucnit o criza a gazului. Purtatorul de cuvant al concernului rusesc, a amenintat vineri Ucraina, dupa doua zile de negocieri incordate, ca Gazprom va reduce cu 25% livrarile de gaz catre Ucraina pana ce guvernul de la Kiev va achita integral datoria catre concernul rusesc. La 8 februarie, datoria era cifrata la 1,5 miliarde dolari.

O alta chestiune in disputa este acordul care urmeaza sa fie semnat privind noile scheme de livrare a gazului. Pana acum, compania nationala ucraineana, Naftogaz, primea gazul de la UkrGaz Energo, care-l primea de la RusUkrGaz Energo, care-l primea de la Gazprom, care, la randul lui, in buna parte, il aducea din Asia Centrala. Potrivit intelegerii dintre presedintii Viktor Iuscenko si Vladimir Putin din 12 februarie, Naftogaz si Gazprom urmeaza sa infiinteze o societate comuna, fiecare participand cu 50%. intelegerea este insa blocata de premierul Iulia Timosenko care intarzie incheierea acordului cu Gazprom.

Acordul guvernului de la Kiev pentru construirea South Stream este o carte pe care politicienii de la Kiev incearca s-o joace cat mai bine, in contextul reizbucnirii conflictului cu Gazprom.

La randul ei, Romania daca va negocia inteligent ar putea obtine in schimbul acordului pentru construirea South Stream renuntarea la intermediari si o relatie directa cu Gazprom, ceea ce s-ar putea traduce in construirea unui depozit de gaze in estul tarii (vechiul proiect Gazprom-Romgaz) si o factura la gaze sau la intretinere mai mica pentru populatie.