În jur de 30 de soldați germani au fost rechemați joi din Lituania în urma acuzațiilor de comportament antisemit și de violență sexuală, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin citat de Deutsche Welle.

Soldati germaniFoto: Oleg Zabielin / Panthermedia / Profimedia Images

Ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer a confirmat miercuri că un întreg pluton se va întoarce „imediat” în Germania.

„Comportamentul neadecvat al unora din soldații din Lituania reprezintă o palmă dată tuturor celor care asigură securitatea țării noastre în fiecare zi în #Bundeswehr”, a scris aceasta pe Twitter.

Kramp-Karrenbauer a declarat că orice soldat găsit vinovat va fi pedepsit cu „cea mai mare severitate”.

Publicația germană Der Spiegel a scris prima despre acuzațiile legate de o petrecere dată la un hotel din orășelul lituanian Rukla în luna aprilie.

Soldații au cântat melodii rasiste și antisemite și unul dintre ei a încercat să agreseze sexual o colegă în timp ce aceasta dormea, scena fiind filmată de către ceilalți militari, potrivit Euractiv.

Cântec de ziua lui Hitler

Der Spiegel a scris de asemenea că o parte dintre soldați s-au îmbătat atât de tare încât a fost nevoie de intervenția poliției militare.

Investigații suplimentare au descoperit că aceștia au cântat o melodie de ziua lui Hitler la o petrecere anterioară.

Soldații au fost acuzați de „ofense cu conotații rasiste și antisemite și manifestarea de comportament extremist”, potrivit unei purtătoare de cuvânt a armatei germane.

„Asemenea comportamente nu pot fi scuzate și aduc rușine asupra noastră, a tuturor”, a adăugat aceasta.

Soldații au fost staționați în Lituania ca pare a misiunii „Enhanced Forward Presence” a NATO care oferă protecție țărilor baltice.

Citește și: